Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Povratkom Meštrovića Europi se vratila i Hrvatska

06.12.2013. 23:00
Povratkom Meštrovića Europi se vratila i Hrvatska


Počela su predavanja uz izložbu Ivana Meštrovića “Zahvalimo njoj”. Prvo u nizu bilo je Andre Krstulovića Opare, prof. povj. umjetnosti, ravnatelja Muzeja Ivana Meštrovića koji je govorio o Meštrovićevom povratku Europi, te nam još jednom približio ovog velikana hrvatskog kiparstva.
Koliki je Meštrovićev značaj za Europu govore ovogodišnja dva ostvarena projekta, koja su pobudila izuzetno veliko zanimanje javnosti.
Hrvatsko-švedski projekt Meštrović-Milles, u organizaciji Muzeja Ivana Meštrovića i Millesgardena, temelji se na razmjeni izložbi dvaju velikana modernog europskog kiparstva, ujedno i suvremenika, Carla Millesa i Ivana Meštrovića. Projekt su osmislili Krstulović Opara i ravnateljica Muzeja Millesgarden, Onita Wass. Izložba “Milles kod Meštrovića”, otvorena u travnju ove godine u dva je mjeseca pobudila velik interes medija i stručnjaka. Nastavak projekta bila je uzvratna izložba “Meštrović kod Millesa” otvorena u lipnju u Millesgardenu.
Milles i Meštrović susreli su se više puta, pa su zajedno sudjelovali na putujućoj izložbi po Americi “Modern European Sculpture 1927- 1928.”, a povezivalo ih je i poznanstvo s Augustom Rodinom i umjetnička “naslonjenost” na francuskog kiparskog barda.
Ivan Meštrović i Rodin upoznali su se pak u Beču 1902. Usprkos generacijskoj razlici dvojica kolega su se podržavali, uvažavali i cijenili, nakon što je slavni francuski umjetnik vidio početkom 20. stoljeća Meštrovićevu izložbu, nazvao ga je najvećim fenomenom među umjetnicima danas. Međusobno su izmijenili i niz pisama. Sačuvano je njih šest, koja su se našla na drugom značajnom projektu, izložbi u Muzeju Rodin koja se predstavila u okviru manifestacije “Croatie – la voici”.
Izabranih 12 Meštrovićevih djela – tri u zatvorenom prostoru – replika “Zdenca života”, skica za “Psihu” i “Rodinov portret” – a ostalih devet u muzejskom vrtu, u sklopu Dana hrvatske kulture u Francuskoj pogledalo je nevjerojatnih 250.000 posjetitelja.
– Baš kako se Hrvatska vratila Europi, tako se nekako usporedno s njom Europi vratio i Meštrović. Ili bi možda bilo bolje kazati, da se s povratkom Meštrovića Europi, Europi vratila i Hrvatska, zaključio je Krstulović Opara svoje predavanje o Meštrovićevu povratku Europi.