Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Tinejdžerski problemi rasprodali kazalište

06.12.2013. 23:00
Tinejdžerski problemi rasprodali kazalište


Zadnjih nekoliko produkcija Kazališne udruge “Igrajmo se” koju u Zadru vodi umjetnička ravnateljica Matija Šango-Šimurina rasprodane su do posljednjeg mjesta. U Zadru su tako mladi polaznici udruge, koja u zadnje vrijeme ima odličnu suradnju s glumicom Žanom Bumber, uspješno popunili baš onaj prazni prostor predstava za adolescentski uzrast kojih je nedostajalo. Uz ponešto gostujućih predstava u HNK-u Zadar svakih toliko zaigrani kazalištarci predstave novu premijeru, a nakon uspješnice “Sasvim sam popubertetio” u HNK-u Zadar odigrali su najnoviju produkciju “Moram ti nešto reći”.
Diktiranje trendova
Produkcije Kazališne udruge “Igrajmo se” nalaze se negdje između potrebe da djeca i mladi iskažu svoju kreativnost, okušaju se na pozornici, ali nikad ne nedostaje niti onaj pedagoški dio koji se očituje u izboru i obradi uvijek aktualnih tema koje muče mlade. Kako se snaći u školi koja ima “popularne” i one “nepopularne” učenike i što je zapravo cool, a što nije, samo su neka od pitanja na koja pokušava odgovoriti ova predstava. Prateći skupinu popularnih djevojčica koje diktiraju trendove predstava pokušava odgovoriti i koliko su se promijenila današnja djeca u odnosu na nekada. Nekad smo se igrali skrivača i sličnih društvenih igara na otvorenom, a danas se djeca igraju s pametnim telefonima i u virtualnom svijetu.
Tinejdžerska trudnoća
S druge strane predstava prati jednu bogatu obitelj koja ima novac, no koja na koncu shvaća da su prave vrijednosti one koje se novcem ne mogu kupiti, a dotaknuta je čak i tema tinejdžerske trudnoće. Upravo tema odgoja u suvremenom svijetu u kojem su se pravila promijenila, za razliku od nekad, i na koje sve zamke nailazi odgoj (dijete i roditelj) preokupacija je ove predstave namijenjene zbog toga i djeci, ali i roditeljima.
Redateljice/autorice predstave su Lucija Bajlo i Žana Bumber, glazbu je uredio Domagoj Runje, ton oblikovao Luka Klečina, svjetla Branislav Zafranović, a za videoprojekcije je zaslužan Erik Lončar.