Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Katić: Uber u Zadru posluje nelegalno

06.12.2016. 23:00
Katić: Uber u Zadru posluje nelegalno


Uber koji nudi usluge prijevoza u Zadru posluje nelegalno, rekao je gradski pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i obrtništvo Ivica Katić.
Naime, jedinica lokalne samouprave nema odredbe kojima bi se uredilo iznajmljivanje vozila s vozačem kao oblikom posebnog prijevoza sukladno Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu. Stoga lokalna samouprava nema ovlasti po kojima može izdati dozvole Uberu te on na području Grada Zadra radi nelegalno.
– Budući da je ministar prometa Oleg Butković krajem prošlog tjedna kazao kako Uber u Hrvatskoj radi nelegalno, da bi se njihovo poslovanje legaliziralo potrebno je detaljnije regulirati zakonske odredbe jer lokalna samouprava niti ne može njima popisati broj stajališta i slično što je potrebno, obrazložio je Katić.
Kakva je sudbina Ubera u Hrvatskoj, odlučit će Vlada, ali ona će biti ili zabrana rada ili pak legalizacija njihove djelatnosti. I ministar Butković u svojim je prošlotjednim izjavama, između redaka, dao naslutiti kako je skloniji zabraniti rad Uberu u Hrvatskoj. Do tada će inspektori prometa imati pune ruke posla u potrazi za vozačima Ubera kojima slijede velike kazne, a između ostalog i oduzimanje vozila.
U Zadru djeluje, prema neslužbenim informacijama 20-ak Uberovih vozila, a protiv njih su prošlog tjedna prosvjedovali i zadarski taksisti.
Jedan od vozača Ubera s kojim smo jučer razgovarali kazao je kako ovu djelatnost obavlja od 1. srpnja, odnosno od prvog dana otkako je Uber došao u Zadar.
– Nije me strah da će ministar ukinuti Uber jer mi poslujemo po istom zakonu kao i tvrtke rent-a-car. Po tome bi ministar ukinuo i sve takve tvrtke u Hrvatskoj, a što samo govori o tome koliko ministar slabo poznaje Zakon o prijevozu u cestovnom prometu, rekao je vozač koji ipak nije želio imenom izlaziti u javnost.