Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadarski Talijani iskoristili pravo glasa

06.12.2016. 23:00
Zadarski Talijani iskoristili pravo glasa


Iako se kod nas prilikom svakih izbora povede rasprava o tome treba li glasovati dijaspora, u ostatku svijeta to je normalna praksa. Vidjeli smo to prilikom nedavnih američkih predsjedničkih izbora, a priliku da daju svoj glas moglo je na nedjeljnom referendumu iskoristiti i ukupno četiri milijuna Talijana koji imaju pravo glasa. Oni su glasovali o ustavnoj reformi koja predviđa drastično smanjenje ovlasti Senata, a glasanje je bilo i izjašnjavanje o premijeru Matteu Renziju koji je obećao da će podnijeti ostavku ako reforma ne prođe.
U Hrvatskoj su pravo glasa imali 14.024 talijanskih državljana, no do jučer nismo uspjeli saznati točan broj onih koji su to pravo i iskoristili. Iako, oni nisu glasovali u nedjelju na biralištima kao diljem Italije, već su svoj listić dobili na kućnu adresu i trebali su ga vratiti.
Rina Villani, predsjednica Zajednice Talijana u Zadru iskoristila je svoje građansko pravo i glasovala. Kao i većina onih koji su izašli na referendum i ona je zaokružila “ne”.
– Smatram kako je bilo važno izaći na referendumu i glasovati. Osobno sam zaokružila ne, jer želim i nadam se novim izborima, samim time vlasti izabranoj od naroda. Godinama smo u Italiji imali tehničke vlade ili one poput Renzijeve, koja je izabrana tko zna kako. Uglavnom, ne od demokratskih izbora, kazala nam je Rina Villani.
Iako je njen izbor bio ne, prema dostupnim podacima, Talijani u svijetu uglavnom su zaokružili “da” na referendumu. Dakle, da reformama, suprotno većini diljem same Italije. No, u konačnici referendum nije prošao, a Renzi je pao. Što će se dalje događati, predstoji vidjeti.