Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kad poteče voda, poteći će i razvoj

Autor:

07.01.2008. 23:00
Kad poteče voda, poteći će i razvoj


Voda je prioritet za sve stanovnike općine Lišane Ostrovičke. Dok traju pripreme i sami radovi na vodovodu Općina se sprema za izgradnju sekundarne vodovodne mreže. Ne želimo da voda prođe pokraj nas, ističe načelnik Mijić
Planirani proračunski prihodi Općine Lišane Ostrovičke za ovu godinu iznose 2,3 milijuna kuna. Najveći priljev sredstava očekuje se iz državnog i županijskog proračuna te drugih oblika pomoći, oko 990 tisuća kuna. Nešto više od 710 tisuća kuna uprihodovat će se naplatom poreza.Najvažniji projekt za ovu općinu vezan je uz početak gradnje magistralnog vodovoda Benkovac – Lišane Ostrovičke, a početak gradnje, prema riječima načelnika Općine Željka Mijića, očekuje se ove godine.Voda prioritet – Voda je prioritet za sve stanovnike općine Lišane Ostrovičke. Dok traju pripreme i sami radovi na vodovodu Općina se sprema za izgradnju sekundarne vodovodne mreže. Ne želimo da voda prođe pokraj nas, a mi ponovno ostanemo bez nje. Zbog toga smo za izgradnju projektne dokumentacije za mjesnu vodovodnu mrežu namijenili 140.000 kuna, ističe načelnik Mijić dodajući kako je drugi važan projekt poslovni prostor Braština. – Konačno su riješeni imovinskopravni problemi zemljišta na kojem je izgrađen. Idejno rješenje je već izrađeno. Njime je predviđeno da se na 900 četvornih metara smjeste pošta, ljekarna, ugostiteljski objekt, općinski ured, društvene prostorije i sala za vjenčanja. U ovoj godini za projektnu dokumentaciju za objekt Braština iz proračuna je planirano 200.000 kuna, kaže Mijić naglasivši kako očekuje da se neće sav novac potrošiti jer je projekt već izrađen, a sada ga treba samo uskladiti s novim zakonima i propisima.Trolokve Za izradu detaljnog plana uređenja poslovne zone Trolokve namijenjeno je 50.000 kuna. U Općini ne odustaju od cijelog projekta razvoja zone iako još uvijek nije sklopljen ugovor s franjevačkim samostanom na Visovcu o načinu korištenje 11 hektara zone koji se nalaze u vlasništvu samostana. U Općini i samostanu se slažu da Općina dobije koncesiju nad zemljištem na rok od pedeset godina. Sporan je uvjet franjevaca koji traže da nakon isteka koncesije oni postanu vlasnici svih izgrađenih objekata na zemljištu.– Njihov uvjet odbio bi investitore. Očekujemo kako ćemo uskoro potpisati ugovor u kojem će stajati klauzula da se nakon isteka koncesije Općina i samostan ponovno dogovore o daljnjoj namjeni zemljišta.Podsjetimo kako se radi o zemljištu koje je nekada koristio Poljoprivredni kombinat Vrana. Na njemu je već sada izgrađeno skladište od 600 četvornih metara i drugi prateći objekti. Već su pojedini domaći i strani investitori iskazali zanimanje za zonu i za poljoprivredne površine u njenoj blizini, ali neriješeni status i neriješena vodoopskrba su ih odbili od ulaganja.
_______Troškovi Više od jedne četvrtine proračuna se potroši, a da se nijedna kuna nije uložila u neki infrastrukturni, društveni, gospodarski ili drugi projekt. Za rad i aktivnosti vezane uz Općinsko vijeće ide 15.000 kuna, za Poglavarstvo 169.000, a 405.400 za izvršnu upravu i administraciju.
 
___________________________________
Studentska stipendija 400 kuna mjesečno KUD “Sv. Nikola Tavelić” dobit će iz proračuna 15.000 kuna, isto koliko i Boćarski klub i Malonogometni klub Lišane te vjerska zajednica. Za subvencije u poljoprivredi određeno je 120.000 kuna od čega 100.000 za subvencije u voćarstvu, a preostali dio za povrtlarstvo. Šest studenata s prostora općine dobivat će mjesečno 400 kuna stipendije, a svakoj obitelji s prinovim Općina daruje 1.000 kuna.