Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

72 križa iščupana i okrenuta naopako

07.01.2011. 23:00
72 križa iščupana i okrenuta naopako


Djelatnik Nasada u redovitom obilasku groblja primijetio je oštećene križeve, a policijskim očevidom utvrđeno je kako je riječ o 72 križa te da vandalizmu motiv nije vjerske naravi


Još uvijek nepoznati vandali iščupali su 72 drvena križa na zadarskom Gradskom groblju nakon čega su ih okrenute naopačke zaboli natrag. Neviđeni vandalizam dogodio se tijekom noći s četvrtka na petak, u osvit pravoslavnog Božića, pa se posumnjalo kako je riječ o grobovima na pravoslavnom dijelu groblja. Vandalizam je primjetio, a potom o tome i obavijestio svoje nadređene djelatnik nasada u svojoj redovitoj ophodnji grobljem, a potom je direktor Hrvoje Grdović o vandalskom i sumanutom činu obavijestio policiju.
– Čim je naš djelatnik primijetio oštećenja na križevima koji su bili iščupani i okrenuti naopako, obavijestili smo policiju. Napravljen je očevid, no iako još nismo dobili službeni zapisnik, poznato nam je kako povod za taj vandalski čin nije vjerske naravi jer su oštećeni križevi i na pravoslavnim, ali i na katoličkim grobovima – rekao je Grdović napominjući kako su se s ovakvim divljaštvom djelatnici Nasada zaduženi za održavanje Gradskog groblja već susretali, no nikada nije bila riječ o ovako velikom broju oštećenih križeva.
Policijski očevid okončan je jučer oko 17 sati nakon čega će policija podnijeti kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja za kojima se intezivno traga.
Inače, u svijetu se okretanje križeva naopačke povezuje sa sotonizmom i djelovanjem nekih sekti, mada se kod nas u ovakvim slučajevima pokazalo u više navrata kako je to smo djelo ruku maloljetnika koji na neprimjeren način skreću pažnju na sebe.