Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ninčević: Hrvati priznaju samo zlato, ali to nam neće stvoriti pritisak

07.01.2011. 23:00
Ninčević: Hrvati priznaju samo zlato, ali to nam neće stvoriti pritisak


Napravit ćemo sve da bismo nastavili kontinuitet odličnih nastupa koje već godinama držimo na velikim natjecanjima


Njemačka je definitivno bila pravi potez. Toliko dobar potez da se karijera Ivana Ninčevića danas može podijeliti na dva razdoblja, ono prije 2005. i ono koje je uslijedilo nakon toga. A u ljeto 2005. dogodio se odlazak u njemačku drugu ligu (Niesetal) i nakon toga Ninčevićeva karijera svake je godine išla korak naprijed sve do aktualnog Füchse Berlina, trenutačno drugoplasirane momčadi super jake njemačke lige. U Berlinu je Zadranin najbolji strijelac, a sve do prije dva kola, kada je imao problema s manjim ozljedama, bio je unutar deset najboljih strijelaca lige.
– Polusezona u Berlinu je bila sjajna. Cijelo vrijeme se držimo na drugom mjestu, što je daleko iznad očekivanja. Nitko nas prije početka sezone nije vidio tako visoko, posebno ne kad se zna koliko svake godine najjače njemačke momčadi ulažu u igrački kadar – kaže Ninčević koji je u glavni njemački grad došao prije godinu nakon što je polusezonu odigrao za Zadar.
– U Füchseu mi se mnogo toga poklopilo, a velika mi je prednost bila iskustvo koje sam imao iz prethodnih godina koje sam proveo u Njemačkoj. Igramo kao u transu, na svakoj domaćoj utakmici na tribinama bude devet tisuća gledatelja i rukomet je postao sport broj jedan u Berlinu.
Mnogi se pitaju do kada je Füchse izdržati tako visok let. Trenutačno je ispred „lisica” samo HSV, a iza su ostali moćni aktualni europski prvak Kiel, pa Löwen, Flensburg…
– Ne znam što će biti u nastavku sezone, ali znam da je sve moguće, pa i to da se nastavimo boriti za titulu prvaka. Lani nam je natjecanje u Europi pobjeglo zbog gol razlike i očekivanja su od ove sezone bila izlazak u neki od europskih natjecanja. Bodovi koje smo do sada osvojili već su nas sasvim približili Ligi prvaka i već je to ogroman uspjeh. Što bi značila titula prvaka suvišno je i govoriti. U nastavku sezone imamo povoljan raspored utoliko što nam svi izravni konkurenti, osim Kiela i Löwena, dolaze u goste. Ako u tom utakmicama budemo pravi sve je moguće, pa i to da postanemo prvaci.
Prva prava prilika
Od igrača koji je u Zadru kao srednjoškolac bio veliki talent i kao takav otišao u Zagreb gdje je bio četiri godine, pa onda godinu dana u Zadru prošao muku oko borbe za ostanak i ispadanja u Drugu ligu Ninčević je danas, kada ulazi u svoje četvrto desetljeće, postao hrvatski reprezentativac. No, za ulazak u reprezentaciju morao se itekako namučiti jer prijašnjih sezona, kada se i otvarala potencijalna prilika, uvijek bi se netko progurao „preko reda”. Konačno, s obzirom na odlične igre u Berlinu bilo je jasno da je u reprezentaciji na lijevom krilu vrijeme za – Ninčevića.
– Ovo je sjajno. Putovat ću s reprezentacijom na Svjetskom prvenstvo u Švedsku. Nakon onakve polusezone u Berlinu poziv u reprezentaciju i prilika koja mi se otvara su ostvarenje svih mojih igračkih snova.
Uz Zadranina za poziciju na mjestu lijevog krila konkurira i Manuel Štrlek.
– Svjetsko prvenstvo je dug i naporan turnir i očekujem da će u Švedskoj biti prilike za obojicu. Štrlek je odličan mladi igrači koji već ima dosta iskustva i mislim da ćemo biti prava kombinacija. Ako jednog krene odlično, ako ne uvijek može ući onaj drugi i pomoći.
Imao je i do sada Ninčević nastupa za reprezentaciju, no i on osjeća da je Švedska života prilika.
– Prije dvije godine na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj bio sam u reprezentaciji, ali mi se nije ostvarila želja da makar jednom nastupim. Lani je bilo Europsko prvenstvo u Austriji i nisu me pozvali. S obzirom da sam tada igrao za Zadar u Prvoj B ligi bilo je teško očekivati poziv, iako sam se i tada nadao. I prije toga sam povremeno igrao za reprezentaciju, uglavnom na prijateljskim utakmicama. Ovo sada se čini da je ono pravo i da će mi SP biti prvo veliko natjecanje na kojem ću moći pokazati da vrijedim poziva u reprezentaciju.
Skupina po mjeri
Ninčeviću i društvo na europskom sjeveru neće biti lako. Hrvatsku u skupini očekuju Danska, Srbija, Rumunjska, Alžir i Australija. Prva dva protivnika u rukometnom svijetu itekako ulijevaju strahopoštovanje dok su i Rumunji u posljednje vrijeme sve bolji. Alžir i Australija ne bit trebali biti velike prepreke, bez obzira što Alžirci nisu sasvim bezopasni. Tri najbolje reprezentacije nastavljaju borbu za medalje tako što je križaju sa skupinom D (Poljska, Švedska, Koreja, Slovačka, Argentina, Čile).
– Ne zamaram se protivnicima u skupini ni s onima s kojima bismo mogli igrati. Stručni stožer će u tom dijelu priprema za svaku utakmicu odraditi svoj posao, nama igračima reći što nam je činiti i sve ostalo je stvar toga kako ćemo mi reagirati na parketu. Svakako, nije važno samo proći skupinu već i prenijeti što više bodova. Onaj tko presense sve bodove bit će jednom nogom praktički u polufinalu. Ne očekujem da će biti laganih utakmicama, a kad je riječ o našoj skupini Danskoj će sigurno biti lakše jer će imati veliku podršku s tribina. Bez obzira na to Hrvat koji žive u Švedskoj i susjednim zemljama sigurno će znati odgovoriti ovom navijačkom izazovu.
A kako će Hrvatska odgovoriti protivnicima bez Lina Červara na klupi, prvi put nakon Portugala 2003?
– Odgovorit ćemo kako najbolje znamo, a to je znači kvalitetna igra i pobjede. Nije važno samo proći skupinu već treba prenijeti i što više bodova. Međutim, bilo kakve kalkulacije u sportu nisu poželjne i zato nema smisla govoriti o onome što se tek treba dogoditi.
S Červarom ili sada s Golužom, od Hrvatske se očekuje „najmanje” zlatna medalja. Poznato je da se Hrvati drže onoga da svijet pamti samo prvake.
– Kod nas je to tako, slavili se samo zlato. To možda i kod nas stvara mali pritisak, ali ova se reprezentacija s tim navikla nositi. Bilo bi neozbiljno najaviti da ćemo sigurno osvojiti zlatnu medalju jer se takvo što treba zaslužiti na parketu, a ne najavama u medijima. Svakako, napravit ćemo sve da bismo nastavili kontinuitet odličnih nastupa koje već godinama držimo na velikim natjecanjima.


 ZA RUKOMETAŠE NEMA ODMORA




Svake godine rukometaši u siječnju imaju europsko ili svjetsko prvenstvo. Potom ovaj ionako naporan ritam svake četvrte godine pojačaju Olimpijske igre, pa onda razni kvalifikacijski turniri. Sve ovo dovelo je do toga da za rukometaše, posebno za one iz najjači svjetskih liga koji imaju napornu klupsku sezonu odmora jednostavno – nema.
– Ovo je dosta prenaporno. Shvaćam želju institucija koje vode rukomet da se ovaj sport popularizira u što više zemalja, ali ovakav ritam je teško izdržati. Mi koji igramo u Njemačkoj smo dva dana prije Nove godine imali utakmice, a to je praktički bilo dva tjedna prije SP-a. Prije dolaska na pripreme u prosincu sam za Berlin odigrao osam utakmica. S reprezentacijom ćemo uspjeti odraditi nekoliko treninga i već 14. protiv Rumunjske igramo prvu utakmicu. U tako kratkom vremenu teško se maksimalno pripremiti za tako naprno natjecanje u kojem se u 15 dana odigrao niz teških utakmica.


 VALČIĆEVO ZLATO I ČETIRI SREBRA


Uz Ninčevića u reprezentaciji je i još jedan Zadranin, Tonči Valčić koji ima dugi staž u nacionalnom dresu. Valčić, koji igra na poziciji lijevog vanjskog,  u svojoj kolekciji medalja s velikih natjecanja ima zlato sa Svjetskog prvenstva u Portugalu 2003. te srebro s SP-a  u Hrvatskoj 2009. Europskog prvenstva 2008. u Norveškoj i 2010. u Austriji. U reprezentaciji je Valčić debitirao na Svjetskom prvenstvu 1999. u Egiptu, a imao i nastupa na Olimpijskim igrama u Pekingu (4. mjesto).


 FUECHSE U KUPU PROTIV KIELA


Pobjedom protiv HSV Füchse je izborio ulazak među osam najboljih momčadi u njemačkom kupu. Posljednja prepreka Berlinčanima za odlazak na završni turnir četiri najbolje momčadi je Kiel. U četvrtfinalu se igra jedna utakmica, a Berlin je domaćin.
– Nadamo sam se da ćemo dobiti nekog lakšeg protivnika, ali ispalo je da smo izvukli Kiel, praktički najtežeg protivnika. No, igra se jedna utakmica u kojoj smo mi domaćini i to je naša velika prednost.  Nakon što smo izbacili Hamburg imamo se pravo nadati da i u kupu možemo otići do kraja.