Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Obitelj je mjesto u kojem Bog rado stanuje

07.01.2011. 23:00
Obitelj je mjesto u kojem Bog rado stanuje


Na svetkovinu Sveta Tri kralja večernjom svetom misom u katedrali Sv. Stošije započela je devetnica u čast svete Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije. Jučer, drugog dana devetnice u katedralu su hodočastile župe Puntamika, Diklo i Kožino. Vjernici župa zadarske Crkve će svakog dana, prema rasporedu, sve do svetkovine Sv. Stošije, u molitvi pohoditi prvostolnicu i slaviti svetu misu.
 Misno slavlje sinoć u katedrali Sv. Stošije predvodio je don Emil Bilaver, župnik Puntamike, u zajedništvu don Mladena Kačana, župnika Dikla i Kožina i katedralnog župnika mons. Ivana Mustaća. Propovijedao je don Mladen Kačan govoreći o obitelji kao mjestu vjere i svjedočanstva s osvrtom na život svete Ivanke Beretta Molla (1922. – 1962.), uzorne liječnice, supruge i majke.
 Don Emil Bilaver je na početku euharistije potaknuo na razmišljanje o obitelji kao Crkvi u malom, kao mjestu susreta i vjere.
– Svi zajedno smo pred velikim likom mučenice, svjedokinje svete Stošije. Kad bismo promatrali njezin život vidjeli bismo da je on pun djela ljubavi prema siromasima i potrebitima, a posebno je bila istaknuta u pomaganju utamničenim kršćanima, kojih je tada bilo veliko mnoštvo. Oni su bili mučeni. Stošija ih je hrabrila u teškim trenucima. Zbog toga je bila osuđena na smrt i spaljena na lomači, 25. prosinca 304. godine, rekao je don Mladen Kačan govoreći zatim o vrijednosti obitelji, koja prima život i njeguje kršćanska i moralna načela.
– Nalazimo se pred važnim susretom za naše obitelji s papom Benediktom XVI. u Zagrebu u mjesecu lipnju ove godine. Kakvo mjesto vjera zauzima u obitelji? Kako svjedočimo vjeru i kako se danas živi od vjere, upitao je propovjednik.
– I dok u ovim božićnim danima jače doživljavamo radost postojanja svake obitelji drago nam je da je Bog zamislio život koji se odvija u obitelji. Bog je izabrao obitelj i zajedništvo. Njegov Sin Jedinorođeni Isus rađa se u obitelji. Sveta obitelj, Marija, Josip i dijete Isus nama su uzori. Obitelj je mjesto u kojem Bog rado stanuje. To je mjesto rađanja života i svega što se događa za rast života. U obitelji doživljavamo ljubav, u njoj se radujemo, poručio je don Mladen.