Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Očekujemo najuspješnije ribolovce Zadarske županije

07.01.2011. 23:00
Očekujemo najuspješnije ribolovce Zadarske županije


Počinje novo nadmetanje najuspješnijih ribolovaca Zadarske županije. Uz Grand prix za prvo, drugo i treće mjesto Najulova 2011., traže se i kandidati za Najpothvat, Ribarsko srce te za sedam najvećih ulovljenih primjeraka, zubaca, lubina (brancina), podlanice (orade), orhana (gofa), lignje, arbuna i fratara
Istekla još jedna godina, u kojoj smo ispratili veliki broj uspješnih ulova i ribolovnih ostvarenja.
Nova godina znači i novi natječaj. No, prije nego što iznesemo sve novosti koje su predviđene za prezentiranje ribolovaca u 2011. godini, kažimo da je Ocjenjivački sud Plodova zemlje i mora utvrdio je kriterije po kojima, na Sedmom natječaju Plodova zemlje i mora, Najulov 2011., mogu sudjelovati svi državljani Republike Hrvatske, oni koji posjeduju dozvole za sportski i rekreativni ribolov te dozvole za obiteljski ili mali ribolov, a koji se obavlja, isključivo u akvatoriju Zadarske županije.
Prijavljeni ulovi moraju biti ulovljeni parangalom, panulom, skosavicom, peškafondom, štapom s rolnom, tunjom, ostima i drugim alatima, osim mrežama.
Natječaj za Najulov, Najpothvat, Ribarsko srce i najveće ribe otvoren je tijekom cijele godine, a pobjednici će se nakon ocjenjivanja i stručne analize i obrade ocjenjivačkog suda, proglasiti krajem godine, u prosincu 2011. neposredno prije Badnjaka i božićnih blagdana.
Način bodovanja i ribe
Novi Natječaj za 2011. godinu, Ocjenjivački sud obogatit će novostima, koje bi trebale donijeti veću zanimljivost i privlačnost natjecanja. Novi natječaj slijedit će uglavnom propozicije iz prošle 2010. godine, koje će se objavljivati u sljedećim brojevima priloga Plodovi zemlje i mora. Ocjenjivački sud predvidio je i neke posebne nagrade, primjerice za ulove nesvakidašnjih primjeraka čače, kostoroga, grdobine i sličnih vrsta, kojima će se ukazati posebna pozornost.
I u ovom natječaju dodjeljivat će se Grand prix za prvo, drugo i treće mjesto, tj. za prvu trojicu plasiranih, koji su osvojili i najviše bodova u Najulovu 2010. te nagrada za Najpothvat 2010., za nesvakidašnji ulov i pothvat u ribolovu, a koju će odrediti Ocjenjivački sud, nakon primljenih prijava za natječaj.
Zbog unapređenja i kvalitetnijeg prihvaćanja natječaja, Ocjenjivački sud donio je i neke promjene u težinskim odnosima, a prema tome i u bodovnim vrijednostima. Ocjenjivačkom sudu ostaje za pravo da pojedine omjere i mijenja, ukoliko smatra da to vodi uspješnijem ostvarenju natječaja. To se odnosi i na vrednovanje najvećih primjeraka zubaca, lubina (brancina), podlanice (orade), orhana (gofa), lignje, arbuna i fratara.
Ukoliko dva ili više natjecatelja imaju isti broj bodova, odnosno identičan ulov, o pobjedniku će odlučivati Ocjenjivački sud, primjenjujući pravilo vrijednosti riba na tablici bodovanja, učestalosti javljanja ili kockom, na kraju.
U konkurenciji 21 vrsta riba
Propozicije za 2011. godinu su iste, kao i u 2010. godini. Ocjenjivački sud je odredio broj riba na 21 s istim bodovnim vrijednostima. Ista vrijednost od 1.000 bodova ostaje i dalje, prilagođena prosječnom ulovu primjerka svake vrste koja je uvrštena u natječaj. Najmanja težinska vrijednost je ulov od 0,70 kg (fratar). Ispod te težine neće se vrednovati i ne može se uzeti u obzir za natječaj i neće se objavljivati.
Kako se želi postići što veća vjerodostojnost natječaja, svi ribolovci s područja Zadarske županije, koji će uzeti učešća, a čiji ulovi mogu prelaziti bodovnu vrijednost od 1.500 bodova, dužni su svoje ulove dostaviti na uvid, odnosno trebaju biti verificirani od strane članova Ocjenjivačkog suda. Svaka prijava podrazumijeva fotografiju ulova s ribolovcem te podacima o težini i dužini primjerka.
Pozivamo sve ribolovce s područja Zadarske županije da svoje ulove prijave na natječaj. Mogu se javiti i u više navrata.
Svi koji se žele natjecati, dužni su uz svoj ulov dostaviti ili poslati fotografiju, na kojoj su zajedno s ulovom. Uz to svaki natjecatelj je dužan dostaviti i podatke o sebi; ime i prezime, adresu stanovanja, broj telefona ili mobitela, mjesto i datum ulova, tehniku, ribolovni alat, težinu i dužinu ulova. Podaci trebaju biti točni i precizni i šalju se na adresu Zadarskog lista za Plodove zemlje i mora, za Najulov 2011., Medulićeva 2/II Zadar. Može se dojaviti i telefonom uz ostavljanje podataka ili elektroničkom poštom na adresu: plodovi@zadarski list.hr ili [email protected].


 OČEVID I VERIFIKACIJA


Članovi Ocjenjivačkog suda kao i uredništvo Priloga Plodovi zemlje i mora Zadarskog lista i ovom prigodom ističu da je akcija Najulov nije klasično ribolovno natjecanje. Akcija je pokrenuta prije sedam godina, prvenstveno s ciljem popularizacije sportskog ribolova i odgovornog odnosa prema moru. Duh natjecanja je takav da smo do sada fotografije i argumentaciju ribolovaca uzimali s dozom povjerenja, što nastavljamo i ove godine. Ipak, za ulove koji premašuju vrijednost od 1.500 bodova, od ove godine, uz odgovarajuću dokumentaciju (fotografiju ulova, dužinu i težinu) provest će se i očevid kao i verifikacija ulova od strane našeg stručnog suradnika i/ili članova Ocjenjivačkog suda.
Na natječaj za Najulov 2011. mogu sudjelovati svi ribolovci koji svoj ulov ostvare parangalima, vršama, ostima, tunjama, štapovima s rolnom, panulom, skosavicama i peškafondom. Svoje podatke s fotografijama ulova treba slati na adresu: Zadarski list, za Plodove zemlje i mora, Medulićeva 2/II 23000 Zadar, ili elektroničkom poštom putem interneta na e-mail: [email protected]. s naznakom za plodove zemlje i mora, ili na e-mail: [email protected] s naznakom za natječaj.




 BODOVANJE ZA NAJULOV


Kada ribolovac ulovi brancina od 5,50 kg dobiva 1.000 bodova, a ako ulovi teži primjerak onda mu se obračunavaju bodovi iznad te određene vrijednosti. To isto vrijedi i za svaku ribu objavljenoj u ovoj našoj bodovnoj tablici. 1.000 bodova vrijedi za ulov težak:
1. Zubatac 7,00 kg, 2. Lubin (brancin) 5,50 kg, 3. Podlanica (orada) 4,50 kg, 4. Orhan (gof) 28,00 kg 5. Lica 17,00 kg, 6. Ugor 28,00 kg, 7. Romb 8,50 kg, 8. Hobotnica 8,00 kg, 9. Palamida 5,00 kg, 10. Kovač 3,00 kg, 11. Škrpina 3,00 kg, 12. Kantar 2,00 kg, 13. Lignja 1,80 kg, 14. Sipa 1,80 kg, 15. Tabinja 2,00 kg, 16. Pic 1,40 kg, 17. Šarag 1,40 kg, 18. Arbun 1,30 kg, 19. Pauk 1,20 kg, 20. Lokarda 1,00 kg, 21. Fratar 0,70 kg.