Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ispitivanjem sedmero svjedoka nastavlja se suđenje Sanaderu i HDZ-u

Autor: Hina (H)

07.01.2013. 23:00
Ispitivanjem sedmero svjedoka nastavlja se suđenje Sanaderu i HDZ-u


Među svjedocima su poduzetnik Željko Ševendija koji je USKOK-ovim istražiteljima ispričao da je na nagovor optuženog bivšeg HDZ-ova rizničara Mladena Barišića morao sponzorirati odbojkaški klub Mladost i donirati HDZ


Ispitivanjem čak sedmero svjedoka danas se na zagrebačkom Županijskom sudu, nakon blagdanske stanke, nastavlja suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu, HDZ-u i bivšim dužnosnicima te stranke koje se tereti za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media.
 Među svjedocima koji bi, prema ranije utvrđenom rasporedu, trebali govoriti o najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi više je osoba poznatih iz poduzetničkih krugova, a imena nekih spominjala su se i na stranicama “crne kronike”.
Među njima su poduzetnik Željko Ševendija koji je USKOK-ovim istražiteljima ispričao da je na nagovor optuženog bivšeg HDZ-ova rizničara Mladena Barišića morao sponzorirati odbojkaški klub Mladost i donirati HDZ te Slaven Tintor koji je, prema pisanju medija, donirao novac HDZ-u.
Njega je u svom iskazu spomenuo i bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak ističući da mu je Tintor ispričao kako je u dva navrata dao po 500 tisuća eura bivšem Sanaderovom glasnogovorniku Ratku Mačeku, također optuženom u ovom slučaju.
Na klupi za svjedoke trebala bi se pojaviti i bivša Sanaderova tajnica Helga Draženović, navodna Tintorova veza u Banskim dvorima te poduzetnici Velimir Kučinar, član uprave Đuro Đaković TEP, bivši direktor i dioničar IGH Petar Đukan, bivši predsjednik uprave Dalekovoda Luka Miličić te vlasnik nekoliko riječkih tvrtki Mato Markanović čije se ime spominjalo u istragama za zlouporabe u gospodarskom poslovanju.
Uz HDZ kao prvu političku stranku optuženu za korupciju, Sanadera, Barišića i Mačeka na optuženičkoj su klupi u ovom slučaju bivša stranačka blagajnica Branka Pavošević te Nevenka Jurak, vlasnica agencije po kojoj je slučaj dobio ime.
Optužbe da su iz državnih institucija i tvrtki izvukli oko 70 milijuna kuna, kojima su uglavnom punili stranački “crni fond”, priznali su svi osim Sanadera i Mačeka. Obrana HDZ-a, pak, tvrdi da je “crni fond” nastao bez znanja stranačkih tijela.