Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadarski golub roler – čudo od ptice

Autor: Velimir Brkić

07.01.2013. 23:00
Zadarski golub roler – čudo od ptice


Samo je pitanje dana kad će zadarski golub roler biti svjetski prvak, najbrži i najžešći roler na svijetu, on je ferrari! To je čudo od ptice, kao da su ‘bošove’ bušilice. Čim se vine u zrak već srlja u smrtnu pogibelj, tvrdi Matković


U Zadru postoje čak dvije udruge uzgajatelja autohtone zadarske sorte goluba zadarskog prevrtača, rolera, međunarodno priznatog goluba kamikaze. I obje imaju europskog šampiona, najprestižniju titulu osvojenu na 27. međunarodnoj izložbi golubova, kokoši, ptica i kunića Europachau 2012., održanom u prosincu u njemačkom Leipzigu.
Broj boja i biserne oči
Riječ je o golubu prevrtaču ili roleru u vlasništvu tajnika udruge Zadarski prevrtač Zrinka Ceranje te o golubu prevrtaču ili roleru predsjednika udruge Zadarski golub roler Ivice Matkovića.
– Na najvećem sajmu na svijetu izlagali su uzgajivači malih životinja cijeloga svijeta i svih kontinenata. Brojka od čak 100 tisuća izložaka te 1,2 milijuna posjetitelja je zaista impresivna. Konkurencija je bila, zaista nevjerojatna, od 1.500 izloženih golubova bira se tek šest šampiona, a Zadrani su osvojili dvije šampionske titule, ističe Matković.
Matković uzgaja 350-ak zadarskih prevrtača rolera u deset kombinacija boja, četiri su priznate, peta u vrhu priznanja. Posljednjih pet godina ubacio je u šestu brzinu intenzivno radeći na izgledu goluba. Kolekcija zadarskog prevrtača u crvenoj boji osvojila je titulu europskog šampiona.
– Golub treba izgledati savršeno, počevši od broja boja perja i bisernih očiju do iste boje kljuna i nogica. Zaista je šteta što nismo imali sredstava da zadarskog bisera u Leipzigu prezentiramo u punom sjaju. Izlagali smo uz skromna sredstva koja smo dobili od Turističke zajednice grada Zadra i posuđenim novcem od članova Udruge, jada se Matković čija se udruga Zadarski golub roler izdvojila iz udruge Zadarski prevrtač i osamostalila prije godinu i pol.
Duga je povijest golubarenja u Zadru. Početkom prošlog stoljeća golubovi su uzgajani u Varoši, Kampo kaštelu i Arbanasima.
– Naročito je bilo uzbudljivo nedjeljom ujutro, kad su uzgajivači znatiželjnoj publici puštali golubove na Narodnom trgu “kod sata”, sve do kasnih osamdesetih godina prošlog stoljeća.
A onda su prije nekoliko godina Mile Baričević, Zrinko Ceranja i Ivica Matković okupili 90-ak članova, osnovali udrugu Zadarski prevrtač i pojačali uzgoj.
Ponosim se svojim golubovima, kaže Matković, još 1978. godine po svojoj verziji stvorio sam goluba zadarskog prevrtača.
Uz bok birminghamskom roleru
– Već 34 godine intenzivno radim na uzgoju i selekciji, izbrusio sam ga do savršenstva te je po mišljenju mnogih znalaca najbrži i najžešći roler na svijetu. Odradio sam priznanje goluba u Virovitici 2010. godine, priznanje kao osma hrvatska i treća pasmina rolera na svijetu, prisjeća se višestruki hrvatski i međunarodni šampion u golubarstvu.
U vrsti koja je u Zadru nastala krajem 1970-ih ima i orijentalnog rolera, najstarije svjetske pasmine. Glavni akteri u sparivanju tih prvih golubova bili su Ivica Matković i barkajol Zvonko Gregov. Od tada su se ti golubovi počeli razmnožavati na području Stanova i Plovanije.
– Mi smo ih godinama razvijali, birali najbolje jedinke i rezultat je tu, zadarski roler koji je već danas uz bok birminghamskom roleru nastalom prije gotovo 170 godina koji se u zadnjih tridesetak godina smatra najboljim svjetskim rolerom, naglašava Matković.
Zadarski roler je pasmina koja po akrobatskim svojstvima najbrži i najžešći roler na svijetu. Leti u visinu do tisuću metara i poput kamikaze radi akrobacije do poda što ne radi ni jedna druga pasmina na svijetu. Toliko duboke beskonačne role nije u stanju učiniti niti jedna vrsta prevrtača rolera na svijetu. Aktualni svjetski šampion, kako navodi Matković, birminghamski roler rola tek od 5 do 30 metara.
– Samo je pitanje dana kad će zadarski golub roler biti svjetski prvak, najbrži i najžešći roler na svijetu, on je ferrari! To je čudo od ptice, kao da su ‘bošove’ bušilice. Čim se vine u zrak već srlja u smrtnu pogibelj, tvrdi Matković.
Zadarski uzgajivači uskoro bi trebali ući u prestižnu golubarsku asocijaciju “Euro fly Union”, (Europsku uniju za letače golubove), i zašto ne, pobijediti prvaka iz Birminghama, apsolutnog svjetskog šampiona natjecanja “World Cup Fly”, (Svjetski kup letača), koji svake godine okuplja oko 20.000 uzgajivača golubova iz cijelog svijeta.
Međutim, da bi se to dogodilo i da bi zadarski prevrtač proslavio naš grad, jednoj i drugoj udruzi zadarskih golubara treba pomoći.
– Pozivam sve mlade uzgajivače da uzgajaju zadarskog bisera, da se imaju čime ponositi, ljepotom i akrobacijama zadarskog rolera. Da bude na ponos našeg grada Zadra i države Hrvatske, pozvao je Ivica Matković, europski šampion u kategoriji goluba prevrtača rolera.
Uopće nije neobičan prijedlog zadarskih golubara da u bližoj budućnosti i zadarski prevrtač postane simbol svog grada, kao što su s birminghamskim golubom napravili u Birminghamu.
– Sljedeći korak je izložba u Nedelišću, državna izložba za autohtone pasmine, specijalka. Stavit ćemo točku na priznanje crveno srcastog goluba. Svakako želimo i ovogodišnje europsko priznavanje pasmine na međunarodnoj izložbi u Parizu, dakako sve ovisi o sredstvima, zaključuje Matković.