Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Crno brdo nije maknuto već i dalje raste

07.01.2014. 23:00
Crno brdo nije maknuto već i dalje raste


Ljubica Škorić iz Biljana Donjih umjesto kišnice iz bunara u vlastitom dvorištu, radije pije kupovnu bocu iz šestlitarske plastične ambalaže.
Razlog je što vjeruje da je voda iz njenog bunara štetna za zdravlja zbog blizine odlagališta materijala deponiranog u Biljane Donje sredinom 2010. godine od strane tvrtke MLM u Zagrebu tijekom sanacije šibenske tvornice Elektroda i ferolegura.
Ljubica Škorić je zajedno sa svojim sumještanima najizravnije pogođena odlagalištem koje je u široj hrvatskoj javnosti poznato kao «Crno brdo». Vodu ne pije, ali svakodnevno udiše zrak za koji kaže da najgore smrdi nakon kiše, kada dođe do isparavanja iz natopljenog materijala. Međutim opasnost ne prijeti samo njima.
U Eko udruzi Ravni kotari tvrde da je ugroženo cijelo stanovništvo Ravnih kotara pa čak se i stanovnici Zadra trebaju zapitati narušava li “Crno brdo” i njihovo zdravlje. Zbog nastale situacije predsjednik Udruge Zdravko Belušić najavio podnošenje kaznenih prijava protiv odgovornih, a za cijelim slučajem zanimanje su pokazali i u Državnom odvjetništvu.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU