Pjesmama darovali svoje srce

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Šesta smotra zadarskih klapa održana u crkvi Sv. Frane u Zadru u srijedu 4. siječnja okupila je 13 klapa od kojih je svaka izvela po dvije božićne pjesme iz bogate hrvatske crkveno pučke božićne tradicije.

Magnificat s voditeljem N. Smoljan izveo je pjesmu u Betlehemu, MjK Puntadura, U se vrime i Tiha noć, MK Ponistra, Kog vidješe pastiri i Dvorani neba, ŽK Škuribanda, Radujte se narodi i Veseli se, Majko Božja, MjK Maraška, Oj Djetešce i Svim na zemlji, ŽK Kandelora, Spavaj, spavaj Ditiću i Danas se čuje, MjK Kolajna, Rodilo ti žito i šenica i U se vrime, ŽK Karmel, Kolenda - Sridnje selo, Šolta i Veselje ti navješćujem, MK Donat Zadar, Tebe pojem i Kad se Isus Ditić, ŽK Libar Privlaka, Pastorela i Zdravo budi, mladi Kralju i MK Kalelarga, Kad se Isus porodi i Kad se Bog čovik učini. Na kraju su svi izvođači zajedno izveli pjesmu Preveliku radost.

U obraćanju prisutnima zadarski nadbiskup Želimir Puljić rekao je kako je lijepo u izvedenim pjesmama i oduševljenju koje ljude nosi u božićnom vremenu osjetiti nešto toplo.

- Čovjek se sviđa Bogu koji nama dolazi. Bog voli čovjeka, zato je došao. Da razgali naša srca. U božićnom vremenu se osjećamo posebno bliski, dragi, družimo se i pjevamo. Pjesme su i iskazale potrebu Bogu nešto darovati. Darovati svoje srce kako bi nas obasjao svojim blagoslovom, rekao je mons. Puljić i čestitao mo. Žanu Moroviću što je šestu godinu u nizu okupio klape na taj događaj u organizaciji Zadarske nadbiskupije.

Koliko je vrijedan i upečatljiv taj glazbeni susret, nadbiskup je potvrdio rekavši i kako će svoj dolazak na službu nadbiskupa u Zadru, na pitanje kad je došao, vezati uz taj božićni koncert klapa:

- Došao sam u Zadar malo prije nego je maestro Morović počeo s klapskim festivalom božićnih pjesama.

Zahvalio je i čestitao svim izvođačima. Realizaciju koncerta su pomogli Samostan sv. Frane u Zadru, Zadarska županija i Grad Zadar. Morović je osobito zahvalio samostanu i crkvi sv. Frane što su domaćini tog pukom posjećenog božićnog glazbeno-duhovnog doživljaja. Nakon koncerta svi su izvođači otišli na okrepu u sjemenište ‘Zmajević'.

Autor: 
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno