Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Hrvatska sada ima šest kanadera

Autor: Siniša Klarica

07.02.2010. 23:00
Hrvatska sada ima šest kanadera


Isporukom ovog zrakoplova, Hrvatska je dostigla davno planirani cilj od šest kanadera i, na jedan način, svrstala se u red visokorazvijenih zemalja koje, jedine, sebi mogu priuštiti ovako skupe, ali nezamjenjive protupožarne zrakoplove
Nakon dugog puta od Montreala, preko Islanda, Manchestera, Genove, jučer je u zračnu bazu u Zemuniku sletio najnoviji, šesti hrvatski protupožarni zrakoplov tipa „kanader”. Riječ je, po novoj nomenklaturi, o zrakoplovu Bombardier CL-415 koji je u biti istovjetan ostalim protupožarnim zrakoplovima Canadair CL-415, koji su u službi u protupožarnoj eskadrili. Time je završen posao za koji je ugovor potpisan još 15. studenoga 2007. Ugovor je, nakon kornatske tragedije, predviđao nabavku dvaju novih kanadera.
Prema istom ugovoru baš ovaj zrakoplov trebao je biti preuzet unutar 30 dana od 30. studenoga 2009. godine uz mogućnost produženja, kako bi bio spreman za protupožarnu sezonu 2010. Cijena dvaju novonabavljenih zrakoplova CL-415 je 52,6 milijuna USD (26,3 milijuna po zrakoplovu), a njihova pripadajuća oprema košta dodatnih 9.581.942,47 USD. Ukupni iznos nabave je 62.181.942,47 USD. Cijena je fiksna tijekom cijelog razdoblja važenja ugovora, te ne podliježe promjenama koje su rezultat ekonomskih kretanja, napose aktualne krize. Prema ugovoru, od ukupne cijene, RH će 15 posto isplatiti do 15. siječnja 2008., a ostatak u obrocima do studenoga 2009. godine. Novonabavljeni kanader nosit će reg. oznaku 811 i što je zanimljivo, 200-ti je isporučeni zrakoplov tipa CL 415 kojeg je isporučila tvrtka Bombardier iz Montreala. Nakon protupožarne sezone 2010. najvjerojatnije ponovno lete u Kanadu gdje će na oba zrakoplova biti obavljen tzv. „upgrade” ili dogradnja za potrebe akcija traganja i spašavanja, te motrenja i obavješćivanja. Prema najnovijim, ali neprovjerenim saznanjima, ugovor predviđa i obuku letačkog i tehničkog osoblja te isporuku znatne količina rezervnih dijelova, što je dijelom odgovor zbog čega je cijena nabavke ovih dvaju pp-zrakoplova toliko visoka. Isporukom ovog zrakoplova, Hrvatska je dostigla davno planirani cilj od šest kanadera i na jedan način, svrstala se u red visokorazvijenih zemalja koje, jedine, sebi mogu priuštiti ovako skupe, ali nezamjenjive, protupožarne zrakoplove.