Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Rnjak: Izvansudska nagodba ili tužba

Autor: Ante Vidović

07.02.2010. 23:00
Rnjak: Izvansudska nagodba ili tužba

Foto: Vedran SITNICA



Zakonom o denacionalizaciji Desnicama je vraćena zemlja, a seljaci su ostali bez ičega. Sada treba pokrenuti postupka da se ova nepravda ukloni – Gligorije Rnjak, predsjednik Udruge za povratak Srba u Ravne kotare i Bukovicu
Tražit ćemo da se problem nepravedna oduzeta zemlje kod osnivanja PK Zadar, i to baš imanja Baštica, riješi izvansudskom nagodbom između Republike Hrvatske i zainteresiranih seljaka. Treba pronaći način obeštećenja seljaka kojim će oni biti zadovoljni, novčano ili zemljom. Ukoliko Republika Hrvatska ne prihvati predloženu nagodbu svoja prava onda će uslijediti tužba, rekao je predsjednik Udruge za povratak Srba u Ravne kotare i Bukovicu Gligorije Rnjak jučer u Islamu Grčkom. Prema najavama jučer je trebao biti održan skup mještana koji je, međutim, lokalno stanovništvo ignoriralo.
Riječ je o zemljištu koje se nalazi na području Grada Benkovca i u vlasništvu je države te je dano na dugogodišnje koncesije korisnicima za podizanje trajnih nasada. Na istom zemljištu sada se gradi i sustav navodnjavanja. Rnjak već nekoliko godina tvrdi kako je ono nepravedno oduzeto njihovim zakonitim vlasnicima koji su većinom bili pripadnici srpske nacionalnosti.
– Kada se 1961. godine stvarao PK Zadar, ljudima je oduzeta zemlja i u zamjenu im je dana zemlja u vlasništvu obitelji Desnica koja je bila nacionalizirana. Zakonom o denacionalizaciji Desnicama je vraćena zemlja, a seljaci su ostali bez ičega. Sada treba pokrenuti postupka da se ova nepravda ukloni.