Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ZadArt nastavlja istim ambicioznim tempom

07.02.2011. 23:00
ZadArt nastavlja istim ambicioznim tempom


Istim ambicioznim tempom udruga nastavlja s radom i u ovoj godini pa osim što će se u galerijskom prostoru udruge redovito odvijati izložbe njezinih članova i gostiju, udruga će se nakon redovite godišnjem izložbe u ožujku, predstaviti na Festivalu djeteta u Šibeniku, a u tijeku su i pripreme za zajedničku izložbu s umjetničkim društvom u Njemačkoj, najavila je likovna voditeljica ZadfArta Romana Galović
Likovna udruga ZadArt jedna je od tri udruge takve vrste koje egzistiraju na likovnoj sceni grada Zadra. Prošla godina za ovu je udrugu bila vrlo značajna, budućid a se slavila jubilarna godišnjica
– S obzirom da je likovna udruga Zadart u 2010. godini obilježila desetu godišnjicu djelovanja na zadarskoj kulturnoj sceni prošla je godina bila vrlo značajna za udrugu. Iako je to bila godina u kojoj se slavilo prvo desetljeće postanka i opstanka ove udruge, njezini članovi bili su vrlo aktivni i usprkos teškim vremenima i gospodarskoj krizi koja je zahvatila cijeli svijet, a znamo da kada nema novca onda ga za kulturu ima još i manje, uspjela ostvariti dva vrlo zapažena projekta, izdati monografiju o udruzi i otvoriti svoj galerijski prosto, kazala je Romana Galović, likovna voditeljica ZadArta.
Monografija i novi prostor
U monografiji su obuhvaćeni najznačajniji momenti za udrugu tijekom ovih deset godina te je posebna pozornost posvećena svakom članu udruge koji su u monografiji predstavljeni sa zanimljivim brojem svojih recentnih umjetničkih radova i biografijom. Ono što je posebno važno naglasiti je činjenica da su monografiju osmislili i kreirali sami članovi udruge, uz naravno tekstualni doprinos likovne voditeljice udruge, koja kontinuirano prati rad obiju sekcija koje djeluju u udruzi, a to su: likovna i foto sekcija. Monografija je prevedena na engleski jezik i za nju je zadarska kulturna javnost pokazala uistinu veliki interes.
Novi galerijski prostor u Kovačkoj 3 u zadarskoj Varoši privukao je značajan broj posjetitelja na otvorenju galerije kada su se članovi Zadarta skupno po prvi puta predstavili svojim minijaturama.
– Da su realizirana samo ova dva projekta u recesijskim vremenima ne bi ih se smjelo zanemariti kada je riječ o kulturnom životu grada, a ako još pridodamo da je udruga organizirala i veliku godišnju izložbu slika u Gradskoj loži i izložbu fotografija u Muzeju antičkoga stakla onda se uistinu može reći da je prošla godina bila u znaku Zadarta kada govorimo o slikarstvu i fotografiji u Zadru, kazala je Galović istaknuvši kako je udruga privukla i pozornost svojim izložbama izvan Zadra, pa je tako tijekom ovih deset godina gostovala više puta u Zagrebu, Novigradu, Pagu, Novalji, Vukovaru, Salima, a prošle godine u Preku, zatim čak dvjema izložbama u novaljskom gradskom muzeju te Kneževoj palači u Pagu u okviru Paškoga kulturnoga ljeta.
Zbog nedostatka novca udruga je morala odgoditi gostovanje u susjednoj BiH točnije u Bihaću kamo su ih pozvali kolege iz susjedne nam države, ali vjeruju da će taj projekt biti realiziran već ove godine u travnju.
Galerija otvorena za sve
– Istim ambicioznim tempom udruga nastavlja s radom i u ovoj godini pa osim što će se u galerijskom prostoru udruge redovito odvijati izložbe njezinih članova i gostiju, udruga će se nakon redovite godišnjem izložbe u ožujku, predstaviti na Festivalu djeteta u Šibeniku, a u tijeku su i pripreme za zajedničku izložbu s umjetničkim društvom u Njemačkoj, najavila je likovna voditeljica ZadfArta.
Galerijski prostor Zadarta posebna je umjetnička priča važna ne samo za Zadar već i za hrvatsku umjetničku točnije likovnu i fotografsku zbilju. U galeriji ovih dana izlaže dugogodišnji član udruge poznati zadarski slikar i liječnik Stipan Kujundžić. Nakon njega u galeriji će izlagati također još jedan od dugogodišnjih članova udruge Zoran Džapo koji je ujedno i član HDLU Zagreb, zatim višestruko nagrađivan nekadašnji predsjednik Zadarta u dva mandata i profesor na zagrebačkoj likovnoj akademiji Igor Rončević, sadašnja predsjednica udruge također nositeljica mnogih priznanja i nagrada za svoj likovni izričaj Maja Pavin Radaljac, dok će se prvi kada je u pitanju fotografija predstaviti Aleksandar Bonačić.
– Bitno je naglasiti da će se u galerijskom prostoru udruge redovito održavati izložbe i da će Zadrani moći upoznati umjetnički opus svakoga člana udruge, ali da je Galerija isto tako otvorena i za umjetnike izvan udruge koji budu izrazili želju, a zadovolje određenu umjetničku razinu, zaključila je Romana Galović.


 MEDIJSKO PRAĆENJE


– Iako u posljednje vrijeme većina redakcija kulturu svodi na šturo izvještavanje, pa se vrlo teško bez intelektualne polemike i likovne kritike može dobiti dojam o značaju određenoga umjetnika ili neke udruge u kulturnom životu grada i države, likovna udruga Zadart u tom medijskom prostoru ipak uspijeva privući pozornost, a posebice pojedini njezini članovi. Gotovo da nema niti jednog značajnijeg medija u Hrvatskoj koji nije u jednom određenom trenutku popratio događanja u udruzi kao i individualne uspjehe i aktivnosti njezinih članova. Također rad udruge se posebno prati na portalima kojima je galerijska djelatnost i događaji u likovnoj umjetnosti osnovni interes. S medijima uglavnom imamo odličnu suradnju, osobito sa zadarskim, osim što u posljednje vrijeme televizija VOX više voli snimati slučajne prolaznike nego li izložbe svojih sugrađana, kazala je Romana Galović.