Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Bura demolirala obrovačku srednju školu

07.02.2012. 23:00
Bura demolirala obrovačku srednju školu


U srijedu u 6 sati ujutro dobio sam dojavu da je bura odnijela pola zgrade! Domar koji je to prvi vidio, nije mogao vjerovati svojim očima. On koji cijeli život živi na ovom području, u Kruševu, tvrdi da bura poput ove još nije viđena, govori ravnatelj Tokić


Ovih dana mediji su puni vijesti o štetama i svakovrsnim nevoljama uzrokovanima nezapamćenim nevremenom koje hara našim područjem. Nažalost, s takvim vijestima nastavljamo i danas.
Olujna bura u noći s utorka na srijedu doslovce je demolirala Srednju školu Obrovac!
Pobacane slike i panoi
Olujna i orkanska bura na obrovačkom području puše već danima. No, kako doznajemo od ravnatelja Srednje škole Obrovac Darka Tokića, u utorak u 21 sat u školi je još sve bilo u redu.
– U srijedu u 6 sati ujutro sam dobio dojavu da je bura odnijela pola zgrade! Domar koji to prvi vidio, nije mogao vjerovati svojim očima. On koji cijeli život živi na ovom području, u Kruševu, tvrdi da bura poput ove još nije viđena, govori ravnatelj Tokić, opisujući potom posljedice divljeg noćnog plesa orkanskog vjetra.
Kako je obrovačka srednja škola građena od siporex ploča, izvana obloženih betonom, snažni udari bure odvalili su cijelu ulaznu zidnu stijenu površine od oko 5 do 6 puta 3 metra. Izbijene su i kompletne staklene stijene na tri strane škole, a letjeli su i dijelovi krova. 
– Unutra je bura po hodnicima izbila zidove od gipsanih ploča, pobacala slike, panoe… Kolika je bila snaga tih udara može se vidjeti po tomu što je silina vjetra podigla klupu za dežurnog učenika i ‘zavijorila’ je u zid od gipsanih ploča. Možda najnevjerojatnije od svega je to što je bura i u hodniku bila toliko jaka da je demolirala ulazna vrata jedne učionice koja su bila zaključana, približio nam je ravnatelj Tokić današnji izgled škole.
Ipak, unatoč neredu koji je za sobom ostavila bura, nastava u Srednjoj školi Obrovac danas je uredno održana.
– Učionice su ostale čitave, ali se nastava iz mjera opreza danas, a tako će biti i sutra, održala u prizemlju. Naime, na katu je puno razbijenog stakla pa nisam htio riskirati da se netko od učenika ozlijedi, ispričao nam je u u telefonskom razgovoru ravnatelj Tokić dok je čekao predstavnike splitske osiguravajuće kuće koji su se zaputili u Obrovac kako bi procijenili ukupnu štetu.
Popraviti ulazna vrata
– Nadamo se da će osiguravatelj pokriti već dio štete. Danas nam je glavni cilj popraviti ulazna vrata, a sutra pokriti rupe šperpločama zbog snijega koji je najavljen u petak, izvijestio nas je ravnatelj Tokić ističući da je sretna okolnost cijele ove priče što se sve dogodilo u vrijeme kada u školi nije bilo nikoga.
Inače Srednja škola Obrovac izgrađena je 1980. godine, a olujne bure, karakteristične za ovo područje, nikad dosad zgradi nisu nanijele ozbiljnije štete. Jedino nešto 1997. godine kada su, informira nas ravnatelj Tokić, popucala stakla na dijelu prozora.
Susjedna Osnovna škola Obrovac je u preksinoćnjem divljanju bure gotovo prošla bez oštećenja i to zahvaljujući tome što joj glavni ulaz nije izložen udarima bure i što su joj otvori općenito manji nego na zgradi Srednje škole.
Uslijed demoliranja Srednje škole Obrovac stradala je i susjedna zgrada Katastra, a kako doznajemo, bura je odvalila crjepove i dimnjake s krovova nekoliko obiteljskih kuća u Obrovcu.


 KROV ŠKOLE POGODIO “KATASTAR”




Policijska uprava zadarska jutros je u 7 sati iz Obrovca zaprimila dojavu da su snažni udari bure dio ravnog krova Srednje škole Obrovac od ljepenke i lima odnijeli prema susjednoj zgradi Katastra. Uslijed toga došlo je do razbijanja vanjske jedinice klime i prozora Katastra, a oštećeno je i vozilo na parkiralištu ispred zgrade u vlasništvu obrovačkog Vodovoda.


 Odšteta što prije


Prema prvim procjenama osiguravatelja šteta od preksinoćnjeg nevremena na Srednjoj školi Obrovac iznosi oko 50.000 kuna. U školi se nadaju da će nadležna osiguravajuća kuća novac isplatiti što prije kako bi se nastava u ovoj obrazovnoj ustanovi u najkraćem mogućem roku vratila u normalu.