Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kalmeta: Kandidirat ću se za predsjednika županijskog HDZ-a

07.02.2012. 23:00
Kalmeta: Kandidirat ću se za predsjednika županijskog HDZ-a


Potpredsjednik Hrvatske demokratske zajednice Božidar Kalmeta, prvi čovjek županijskog HDZ-a, za Zadarski list je potvrdio da će se na predstojećim redovnim unutarstranačkim izborima kandidirati za mjesto predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Zadarske županije.
–  Da, to je moja definitivna odluka, ne mislim je mijenjati kandidirajući se za mjesta u vrhu stranke na nacionalnom nivou, za predsjednika, zamjenika ili potpredsjednika HDZ-a. Kandidirat ću se jedino za člana predsjedništva stranke, obznanio je Kalmeta.
– Zaželio sam se i obitelji i kuće. Obnašajući zahtjevne dužnosti već sam dugo godina u Zagrebu, u Zadru sam bio najmanje. A tu je i časna dužnost hrvatskog zastupnika u sedmom sazivu Hrvatskog sabora koju želim odgovorno obnašati zastupajući interese kako stranke tako i žitelja Zadra i Zadarske županije, istaknuo je šef zadarskog HDZ-a.
Prema odluci Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a unutarstranački izbori od temeljnih ogranaka do županijskih odbora održat će se od 11. veljače do 5. svibnja ove godine. Zadarska županija broji šest gradskih odbora HDZ-a, 28 općinskih i čak 160 temeljnih ogranaka, od toga 28 temeljnih ogranaka HDZ-a u Gradu Zadru.  Svi izbori, od temeljnih ogranaka na dalje su tajni, a izbori u temeljnim ograncima, te gradskim i općinskim organizacijama trebaju završiti do 15. travnja, budući će najvjerojatnije 21. travnja biti održana izborna skupština Županijskog odbora HDZ-a. Kandidati za rukovodeća mjesta po Statutu treba prikupiti određeni broj potpisa, za predsjednika Općinskog odbora 10, Gradskog odbora 20, dok za predsjednika Županijskog odbora treba 30 potpisa. Za predsjednika stranke na Saboru HDZ-a treba prikupiti potpise 400 izaslanika, za zamjenika predsjednika 300, a 250 za potpredsjednika. Nema ograničenja, svatko od 2.200 izaslanika na 15. Općem saboru  može dati više potpisa.