Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nema zime za glazbene i plesne nade

07.02.2012. 23:00
Nema zime za glazbene i plesne nade


Sa snijegom koji kopni u Zadru i okolici život se vraća u normalu. Gotovo izvanredno stanje za vrijeme sniježnih padalina u Zadru jedne je razveselilo, druge iznenadilo, a neki su sa smiješkom na licu nastavili ispunjavati svoje obaveze baš kao da se vani ništa ne događa. Mlade glazbene i plesne snage Zadra snijeg nije omeo u njihovom svakodnevnom radu. Glazbena škola Blagoje Bersa, u koju dolaze nakon odrađene nastave u matičnoj školi, radila je svih sniježnih i burnih dana.
U Glazbenu školu Blagoje Bersa svratili smo za vrijeme večernjih termina održavanja nastave. U ugodno zagrijanim hodniku i učionicama nije se osjetila orkanska bura koja je vani puhala, a djevojčice u trikoima i papučicama trčale su da ne zakasne na sat baleta. Zatekli smo ih na zagrijavanju dok su iz okolnih prostorija dopirali zvukovi glazbenih instrumenata.
– Naša djeca očito jako vole to što rade jer gotovo svi dolaze bez obzira na vrijeme. Ovih dana na nastavu su uredno dolazile djevojčice iz Nina, Biograda, s Vira, iz Kožina i Bibinja. Ova škola je njihovo slobodno vrijeme koje su one ozbiljno shvatile. Svi su danima zapomagali zbog uvjeta vani, a kod nas i djeca i profesori normalno dolaze. S ovakvom djecom užitak je raditi, kaže Sanja Petrovski, profesorica plesa u Glazbenoj školi. Uostalom, ističe ona, Glazbena škola radila je i za vrijeme rata kada su uvjeti bili zaista teški, pa kako bi ih spriječila zima.
U slučaju novog snijega koji najavljuju za vikend Glazbena škola radit će kao i do sada. Učionice su zagrijane, a plesači i glazbenici jedva čekaju da nakon škole i obaveza dođu i uživaju u onom što vole. Sanja tako otkriva kako djevojčice sada vježbaju za Dječji festival u Šibeniku na koji su se prijavili, ali i za skorašnji odabir djevojčica koje će sudjelovati na plesnom natjecanju u svibnju. Osim priprema za različita natjecanja i fetivale Plesni odjel Glazbene škole priprema se i za konačno otvaranje srednje plesne škole u Zadru.
– Već sad imamo pune ruke posla oko organizacije, jer ipak otvaramo još jednu školu. Za sada nas ima osam nastavnika i kad krenemo to mora ići punom parom. U srednju školu moći će se upisati djeca do 18 godina, a ako su stariji moći će se upisati ako su zaista talentirani i htjeli bi se usmjeriti za dalje, najavila je Sanja.