Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Otočani: U odnosu na neke druge, prošli smo “lišo”

07.02.2012. 23:00
Otočani: U odnosu na neke druge, prošli smo “lišo”


Bura na Silbi ‘dere’ već desetak dana. Zbog toga nas je preskočilo nekoliko katamaranskih i trajektnih linija. Ipak, ništa posebno. Takvih smo situacija imali i dosad. Kad vidimo kako je nekima drugima u Hrvatskoj i u Europi, možemo biti sretni, govori mještanka Silbe Antica Telesmanić


Dok stižu vijesti o selima u dalmatinskoj zagori koje snijeg već danima drži odsječenima od svijeta, ne možemo a da s dozom zebnje ne pomislimo i na udaljenije male zadarske otoke.
Okovani orkanskom burom i ledom, ponegdje i snijegom, ionako teško pristupačni otoci naseljeni pretežno starijim stanovništvom, ovih se dana čine još izoliranijima.
Ipak, kako doznajemo kroz razgovore s predstavnicima Silbe, Premude, Ista i Molata, unatoč izvanredno lošim vremenskim prilikama, na ovim malim otocima izvanrednih situacija gotovo da i nije bilo.
Tu i tamo koja preskočena brodska ili trajektna linija. No na to su otočani već ionako navikli.
Zbog leda “krepucnuli” hidrofori
Snijeg, olujne bure i polarne hladnoće pak, izvijestili su nas naši sugovornici, izazivaju probleme slične kao i ostalim dijelovima županije. Što je najvažnije, opskrba nije zakazala, a prema informacijama koje smo dobili nije bilo ni potrebe za hitnim intervencijama.
– Bura na Silbi ‘dere’ već desetak dana. Zbog toga nas je preskočilo nekoliko katamaranskih i trajektnih linija. Ipak, ništa posebno. Takvih smo situacija imali i dosad. Kad vidimo kako je nekima drugima u Hrvatskoj i u Europi, možemo biti sretni, govori mještanka Silbe Antica Telesmanić.
Iako smo broj gospođe Antice nazvali slučajnim odabirom, pogodili smo “u sridu” te dobili odličan izvještaj o stanju na najudaljenijem i najnaseljenijem zadarskom otoku.
– Silba zimi ima 300-tinjak stanovnika i, koliko je meni poznato, nije bilo nikakvih problema s opskrbom hranom i lijekovima, a niti je bilo hitnih slučajeva. Struje ima, a i telekomunikacije nisu u prekidu. Da je hladno, jest i to jako. Osim što puše orkanska bura, temperature su ispod nule pa ima dosta leda. Po mojoj procjeni debljina mu je oko pet centimetra. Koliko se sjećam ovakvog leda nije bilo zadnjih 28 godina. Sve što smo imali u vrtu – salata, kupus, selen, peršin, cvijeće se poledilo. Također, tko nije na vrijeme zaštitio agrume može računati da će morati nabaviti nove. Oni koji imaju vanjske cijevi imaju problem sa zaleđenom vodom, a koliko čujem nekima su i hidrofori stradali, govori Antica, napominjući da na Silbi snijega gotovo da i nije bilo. Sa zapusima bure doletjela je tek pokoja pahulja.
Slični meteorološki uvjeti vladaju i na Premudi.
Nitko nije ostao gladan
– Snijeg je u petak i subotu samo letio preko krovova kuća, a nešto nanešenog ostalo ga je uz pokoji zid ili ‘mociru’. Puno veće probleme predstavlja jaka bura zbog koje je bilo nekoliko prekida katamaranskih i trajektnih linija, govori predsjednik MO Premuda Milivoj Deroko, ističući da loši vremenski uvjeti nisu imali posebnog utjecaja na opskrbu. Otočani, ionako uvijek spremni na mogućnost da će zbog jačeg vjetra na dan ili dva biti odsječeni od svijeta, na vrijeme su se opskrbili najnužnijim potrepštinama.
Na Istu je u petak i subotu, prema riječima Marijana Smoljana, predsjednika tamošnjeg mjesnog odbora, napadalo pet do šest centimetara snijega.
– Mještani su se dobro organizirali i u kratkom vremenu očistili glavni seoski put i prilaze svojim kućama. Što se tiče brodskih linija, u petak nije vozio trajekt, a u subotu katamaran. No nitko nije ostao gladan jer naši su ljudi navikli na mogućnost izostanka pokoje brodske veze. Hitnih slučajeva nije bilo, ali to je ionako posebna priča. Naime, i u najboljim uvjetima, kad se sve dobro poklopi, potrebno je najmanje 2,5 do 3 sata da bi se bolesnik s Ista dovezao do zadarske bolnice, rekao je Smoljan.
Više snijega bilo je na istočnijim zadarskim otocima uključujući i Molat.
– Palo je 20-ak centimetara snijega što je više nego u Zadru. Povezanost s kopnom je bila dobra, a jedino što u petak navečer, uza sve vremenske neprilike, nije bilo struje, kratko nas je izvijestio predsjednik MO Molat Denis Mračić. On ističe da aktualni molatski problem broj 1 nema nikakve izravne veze s trenutačnim vremenskim neprilikama. Naime, iako je srce zime, na otoku vlada nestašica vode. No to je priča za neku drugu priliku.


 ZA VIKEND MOGUĆ SNIJEG




Sibirska anticiklona još uvijek pruža svoj greben prema Jadranu, a do naših krajeva dosiže i ciklona s Jonskog mora što znači da možemo računati na još nekoliko iznimno hladnih dana i mogućnost snježnih oborina.
– Ovo izuzetno hladno vrijeme potrajat će sve do nedjelje kad se može očekivati mekšanje vremena. Od utorka (od jučer op. a.) puše orkanska bura, koja će se smiriti u četvrtak. U četvrtak ujutro stoga zbog vedre noći i smirivanja vjetra ponovno možemo očekivati iznimno niske temperature. Do -5 ili -6 stupnjeva Celzijevih, prognozira poznati zadarski meteorolog Duško Kraljev.
Nove oborina možemo očekivati u petak i subotu.
– U petak stiže nova fronta. Ponovno će zapuhati bura i bit će oblačno. U petak i subotu svakako će biti oborina. Mogući i snijeg i kiša. Ipak, ako snijeg i padne, zasigurno će ga biti znatno manje nego prošli vikend, rekao je Kraljev.