Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“Strip pod maskama”

07.02.2012. 23:00
“Strip pod maskama”


Ovogodišnje preške dječje maškare koje organiziraju Pučko otvoreno učilište “Dom na žalu” i Turistička zajednica Općine Preko, imati će još jedan dodatni sadržaj, a to će biti “Dani stripa i karikature u Preku 2012. – Strip pod maskama”. Voditelj i autor ovog projekta je karikaturist, strip crtač i grafičar, Julije Jelaska koji će izložiti izbor iz svojih najpopularnijih radova.
“Strip je primijenjena umjetnost prije svega zato što ima svoju primjenu. Priča svoju priču u svjetskim enciklopedijama stripa, knjigama i časopisima, leksikonima i ilustriranim knjigama, riječnicima ili enciklopedijama, novinama, mjesečnicima, dnevnicima ili tjednicima. Uvijek uz najmlađe koje često veseli čitanje stripova, a nerijetko i njegovo crtanje. Najbolji primjer je kad dijete otkrije zlostavljača svojim crtežima u slikama, kao strip bez riječi, to je vrsta stripa – vizualna komunikacija, akcija crtanja i osmišljavanja priče. Priča mora imati svoj razumski logični slijed koji prati literarni dio priče nazvan scenario. Nerijetko scenario bude složen u scinopsis i odatle crtan za knigu snimanja – igrani ili animirani film. Umjetnost je igra u tom smislu što se crtanjem ili slikanjem stripa (dizajniranjem) postiže sinhronizacija talenta koji to znaju raditi, dakle umijeće s publiciranjem, dakle objavljivanjem djela talentiranih autora stripova”, ističe Jelaska u predgovoru za ovu izložbu.
Julije Jelaska završio je Školu za primijenjenu umjetnost i industrijski dizajn, a s izlaganjem i samostalnim umjetničkim radom počeo je 1988. Ostvario je suradnju s četrdesetak časopisa u Hrvatskoj i inozemstvu, a u Zadru je utemeljio Društvo prijatelja stripa koje je izdavalo i vlastiti časopis “Qadar”. Član je mnogih likovnih udruga, između ostalih i Hrvatskog društva karikaturista s kojim izlaže svoje radove na mnogim svjetskim izložbama karikature.
Jelaska će na manifestaciji “Strip pod maskama” u Preku voditi i radionice stripa i karikaturte. Osim strip programa na dječjim maškarama u Domu na žalu će nastupiti i plesne skupine, a proglasit će se i najbolje maske te maskirane skupine. Ovom prigodom najavit će se škola stripa koja počinje u ožujku te Festival stripa koji će se u PUO “Dom na žalu” održati tijekom turističke sezone.
Manifestacija “Strip pod maskama” počinje u “Domu na žalu” 11. veljače u 15 h.