Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Tražili ribu, izvukli želvu

07.02.2012. 23:00
Tražili ribu, izvukli želvu


– Kornjaču smo stavili u posudu s morskom vodom. Donijeli smo je tu u pizzeriju kod mog prijatelja Dragana i sad ju održavamo na životu do sutra kad će po nju doći istarski znanstvenici i preuzeti daljnju brigu o njoj – ponosno ističe Marin napominjući kako je inače ugrožena i rijetka vrsta kornjače u posudi brzo živnula te postala glavna atrakcija Posedarcima


Morsku kornjaču – glavatu želvu tešku 20-ak kilograma, jutros su na posedarskoj obali pronašli Marin Bolić, Ive Šimurina i Miro Bratović. Dvojica Posedaraca i njihov prijatelj iz Paljuva, krenula su u potragu za ribama nadajući se kako ih je jaka bura izbacila u plićak nedaleko crkvice Sv. Duha, no osim nadanog ulova, pronašli su i nesvakidašnju “gošću” u njihovu moru koja ih je danas dovela u žižu zbivanja i osigurala im mjesto u medijima. 
– Ujutro smo se našli na kavi tu u pizzeriji Bolić. Malko smo čavrljali, a onda je naš kapetan Ive predložio da odemo prošetati uz obalu i vidjeti ima li ribe. Kad puše jaka bura kod nas tu u plićaku nađe se pokoja sipa, palamida i slično. Dio puta odvezli smo se Mirovim autom, a onda krenuli uz obalu – priča Marin Bolić, koji je nakon tri palamide od kojih je jedna težila više od pet kilograma, na šljunku ugledao zaštićenu i rijetku životinju.
– Na prvi mah pomislio sam da je mrtva jer se nije pomicala pa sam je lagano  dotaknuo po oku i ona se pomakla. Odmah sam zovnuo Mira i Ivu koji su bili tu u blizini da dođu vidjeti što sam našao, a i da mi je pomognu nositi jer uz tri palamide ja to nisam mogao – priča uzbuđeno Marin dodajući kako je Miro odmah predložio da kornjaču odvezu u Posedarje dok je Ive nazvao dubrovački Institut za more i priobalje s kojima inače surađuje. Otamo su ih uputili na riječki Institut gdje su potom dobili naputak što im je dalje činiti.
– Rekli su da kornjaču stavimo u neku posudu s morskom vodom i da ju držimo na sobnoj temperaturi. Donijeli smo je tu u pizzeriju kod mog prijatelja Dragana i sad ju održavamo na životu do sutra kad će po nju doći istarski znanstvenici i preuzeti daljnju brigu o njoj – ponosno ističe Marin napominjući kako je inače ugrožena i rijetka vrsta kornjače u posudi brzo živnula te postala glavna atrakcija Posedarcima, kako onim najmlađim, a tako i starijima.
– Marin je nazvao mog muža još jutros i rekao mu da su pronašli tu kornjaču. Molio ga je da nađe neku posudu i u nju nalije morske vode dok životinju dovezu. Tako je i bilo. Eto, sad je tu kod nas – ispričala je Brankica Magaš Bolić, vlasnica pizzerije Bolić koju su u svega tri mjeseca danas novinari obilazili po drugi put radi neobičnog i nesvakidašnjeg događaja.
Njezin je suprug Dragan, naime zajedno sa nalaznikom kornjače, Marinom Bolićem, 12. prosinca prošle godine na cesti iznad Posedarja ocu Bojanu Dautoviću pomogao poroditi suprugu Nikolinu koja je na zadnjem sjedištu automobila na svijet donijela zdravog dječaka Bogdana. Draganu i Marinu taj je događaj ostavio neizbrisiv “pečat” u životu, a sudbina je htjela da obojica budu sudionici još jednog spašavanja. Prvi put spasili su život majci u improviziranoj rađaonici na četiri kotača u kojoj su odigrali uloge babica. Ovaj put Marin, Ive i miro spasili su rijetku i ugrođenu životinju od sigurne smrti u hladnom moru. No, životinji je potrebno mijeniti vodu u plastičnoj posudi u koju su je smjestili i do dolaska stručnjaka brinuti o njezinoj temperaturi koja mora biti barem sedam, osam stupnjeva. “Čudnovate babice” tako su zajedno s Draganovom suprugom Brankicom danas dobile ulogu dadilja 20-ak kilograma teške kornjače.


 BUMBO




Kako su rekli u Institutu za more i priobalje, kad je riječ o pronalasku i spašavanju rijetkih životinja, običaj je da se po nalazniku životinji nadjene ime. U ovom slučaju s posedarske obale, to je Marin Bolić, umirovljeni ratni vojni invalid.
– Ja još od malena imam nadimak Bumbo, pa smo se dogovorili, kad je već takav običaj, da kornjača bude Bumbo ili Bumba – rekao je Marin, zadovoljan što je se našao u nesvakidašnjoj priči.