Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Kvartet koji pjeva od srca srcima

Autor: Valentina Mlađen

07.02.2013. 23:00
Kvartet koji pjeva od srca srcima

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Željele smo pjevati od srca srcima i tražile smo glazbu koja će moći prenositi takvu emociju, otud i sam naziv Mystique. Taj repertoar koji smo odabrale može na pravi način odraziti ono što mi osjećamo prema glazbi – Elma Burnić
Zadarska publika ostala je očarana glasovima i glazbom vokalno-instrumentalnog kvarteta Mystique koji je održao koncert u sklopu ciklusa Mladi zadarski glazbenici Hrvatskog narodnog kazališta Zadar. Anđeoski glasovi Nele Šarić, Ani Vuletić, Elme Burnić i glazba Željke Spinčić u izvedbi skladbi od gregorijanskog korala, preko Johanna Sebastiana Bacha do Ennia Morriconea i tradicionalnih kršćanskih pjesama teško da bi koga ostavili ravnodušnim. Nastup je odrađen vrhunski, a djevojke smo već tri sata prije koncerta zatekli u Svečanoj dvorani Sveuilišta kako marljivo vježbaju, namiještaju ambijent brnući se za svaki, pa i najmanji detalj.
Spontano okupljanje
U ovom sastavu kvartet djeluje u posljednjih nekoliko godina. Okupljanje je počelo, kao i sve ostale dobre stvari u životu, sasvim spontano. Na ideju je došla Elma Burnić.
– Ideja je bila okupiti prijateljice koje na sličan način kao i ja doživljavaju glazbu, a sam koncept bio je izvoditi duhovnu, klasičnu i filmsku glazbu na jedan nov i atraktivan način, kaže Elma. Prva je u sastav nakon nje stigla Ani s kojom je dugogodišnja prijateljica, zatim Željka, a iako je došla kasnije od ostalih djevojaka Nela se savršeno uklopila u koncept kvarteta.
Za razliku od mnogih grupa koje se okupljaju, ove talentirane glazbenice nisu krenule svoju sreću tražiti na estradi i u popularnim pop aranžmanima, već su je odlučile potražiti baveći se sasvim drugom vrstom glazbe.
– Željele smo pjevati od srca srcima i tražile smo glazbu koja će moći prenositi takvu emociju, otud i sam naziv Mystique. Taj repertoar koji smo odabrale može na pravi način odraziti ono što mi osjećamo prema glazbi, kaže Elma.
Djevojke su sigurne da baš ovim repertoarom mogu osvojiti srca slušatelja jer, kako kaže Nela, ljudi još uvijek imaju mjesto za kulturu. Upravo zato, žao joj je jer njezin grad nema adekvatno kazalište ili dvoranu za izvođenje ovakve glazbe.
Ani je u kvartetu od samog početka, a s Elmom se poznaje već petnaestak godina. Ono što povezuje sve četiri ove djevojke je, prema Aninim riječima, eksperimentiranje s glazbom i želja da glazbi daju svoj doprinos.
Svoju kvalitetu pokazale su i na natjecanjima, a stigla je i prva nagrada. Naime, na Vocal Marathonu djevojke su osvojile 2. nagradu žirija predstavivši se i široj javnosti, ali i struci.
– Na natjecanju su se natjecali isključivo acapella sastavi. Mi smo bile drugačije, a kako su ostali sastavi bili dosta veći od nas, te je bilo dosta teško napraviti aranžmane za tri glasa tu nam je uskočio Olja Dešić koji nam je naisao aranžmane za četiri skladbe, pojasnila je Ani opisujući kako je kvartet ujedno dobio i skladbe napisane baš za njih.
Od prostora u kojima nastupaju djevojke se, po vlastitom priznanju, najbolje osjećaju u sakralnim prostorima, ali za njih su pogodna i kazališta te svi ostali prostori. Snimile su i nekoliko singlova, a želja im je i snimanje albuma , te razmišljaju kako bi ove godine bilo realizirati album s božićnim skladbama.
Nastup na Glazbenim večerima?
Jedina Zadranka među djevojkama, Nela Šarić na pitanje bi li voljele nastupati na Glazbenim večerima u sv. Donatu bez razmišljanja potvrđuje.
– S obzirom da sam Zadranka i da mi je uvijek u Zadru čast i užitak pjevati, a Glazbene večeri u sv. Donatu su kulturni vrhunac te dosta svjetskih glazbenika teži da dođe tu, tako da bi i za nas to bio veliki uspjeh jedan takav nastup.
Kako sve djevojke, uz kvartet imaju i brojne druge obaveze i poslove uglavnom se sastaju pred nastupe, no tada zagriju stolce i marljivo vježbaju. Ipak, čak i tada malo ženskog brbljanja uvijek dobro dođe da se začini proba.
– Kad smo na probi radimo ozbiljno, to je dragocjeno vrijeme i bitna nam je svaka minuta, ali naravno da i brbljamo i zafrkavamo se uz sve to, kaže Željka.
Kažu cure, dogodi se ponekad i da netko na pozornici pogriješi, ali nikad se ne ljute jedna na drugu jer greške se događaju, a publika najčešće to niti ne primijeti. Važno je truditi i se i odraditi posao najbolje što se može, a u tom slučaju uživat će i one, ali i publika, zaključuju.


 FILMSKA GLAZBA NA NJIHOV NAČIN


U Zadru su djevojke nastupale izvodeći klasičnu glazbu, ali i obrade duhovne i filmske glazbe. Upravo filmskom glazbom ove djevojke osvajaju publiku donoseći na pozornicu nešto što se u Hrvatskoj nema priliku tako često čuti.
– Primijetile smo da filmske glazbe, koja je prekrasna, u Hrvatskoj baš i nema pa smo odlučile pokušati i prikazati je na svoj način, kažu cure.
A da se publici i više nego svidjelo svjedočila je i prepuna Svečana dvovrana te bogati aplauz kojim su djevojke svako malo nagrađivane.




 NEDOSTATAK SCENSKOG ISKUSTVA


Kao mlada zadarska glazbenica koja zna kako je to probijati se na sceni Nela za ciklus Mladi zadarski glazbenici HNK Zadra ima samo riječi hvale. Upravo to je, kaže Nela, nešto što je Zadru definitivno nedostajalo.
– Mladim glazbenicima najviše nedostaje scenskog iskustva. Dok nije bilo ovog ciklusa, jednostavno se nismo imali priliku predstavljati domaćoj publici. Naravno da je taj ciklus izazvao toliko dobrih reakcija jer je prvenstveno jako puno djece i u glazbenoj školi koja izvode klasičnu glazbu, a nemaju prilike slušati ju, kaže mlada glazbenica pohvaljujući glazbenu producenticu HNK Zadra Dinu Bušić.


 Bavljenje glazbom


Uz kvartet sve četiri djevojke bave se glazbom. Željka predaje solfeggio i orgulje u glazbenoj školi, a uz to i radi solo karijeru na orguljama. Ani već 20 godina pjeva u klapi Cesarice, te u duu s klavijaturistom Tomislavom Mihaljevićem izvodi jazz repertoar. Ema je diplomirala arhitekturu, no ističe kako radi glazbene projekte. Osim kvarteta radi kantautorski u suradnji s Valentom Samardžijom u smjeru koji su nazvali pop hop te proučava i pjeva jazz koji kombinira sa sevdahom. Nela je diplomirala pjevanje, pjeva u klapi Cesarici, uz kvartet ima i tercet, duo s lutnjistom te gradi karijeru solističke pjevačice, a bavi se i pedagoškim radom u jednoj glazbenoj školi.