Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vrančić: Nadali smo se da će nam MORH besplatno dati zemljište

Autor: Anamarija Bilan

07.02.2013. 23:00
Vrančić: Nadali smo se da će nam MORH besplatno dati zemljište

Foto: Zvonko KUCELIN



Grad nije formalni vlasnik zemljišta na kojem je izgrađen bazen na Višnjiku, jer je bilo dogovoreno da će se to prebijati s gradnjom zgrade na Crvenim kućama, ali je MORH od toga odustao


Na Aktualnom satu 38. sjednice Gradskog vijeća većina vijećnika postavljala je pitanja vezana uz komunalne probleme u gradu, među kojima i o uređenju prometnica i ulica, za koje su ustvrdili da su prepune rupa, gradskih bedema, koje bi trebalo učiniti sigurnijima, kao i o održavanju Pozdrava Suncu. Ostala pitanja bila su vezana uz financijsko poslovanje Grada te uz neke projekte.
 – Bilo je ugodno čuti da je Grad prošlu godinu poslovao u plusu, ali znači li to da ste podmirili sve obveze prema korisnicima proračuna? – upitala je gradonačelnika SDP-ova vijećnica Omerka Šarić Frantin te upitala što je s “repovima” koji se vuku nakon spora s Montmontažom koja je tužila Grad zbog jednostranog otkazivanja ugovora.
Ugovor s Montmontažom raskinut zbog gradnje Centra
Gradonačelnik Zvonimir Vrančić rekao je da će na sljedećem Gradskom vijeću biti moguće vidjeti točne brojke te je istaknuo da je zadovoljan jer je Grad u doba najveće krize završio pozitivnim rezultatom poslovanja. Što se tiče spora s Montmontažom, dodao je da je Grad htio sam krenuti u posao zbrinjavanja otpada, ali je Vlada odlučila da se grade županijski centri, pa je Grad morao jednostrano raskinuti ugovor s tom tvrtkom.
 – Grad je raskid ugovora odradio prema zakonu i vjerujem da neće biti štete za nas, kazao je Vrančić i istaknuo kako uskoro očekuju završetak studije utjecaja na okoliš za projekt Centra za zbrinjavanje otpada u Biljanima, te bi za dva do tri mjeseca trebali dobiti lokacijsku dozvolu, nakon čega će se moći javljati na natječaje za pretpristupne fondove. Istaknuo je dobru suradnju s Ministarstvom okoliša i dodao da za nekoliko mjeseci vidi završetak projekta i raspisivanje natječaja za izvođača.
Vesna Sabolić, vijećnica HNS-a, upitala je kad će dobiti odgovore na pitanja koja je postavila na prethodnom Gradskom vijeću, a koja se odnose na financiranje Kluba Zadrana u Zagrebu te na financiranje Ledane. Jedina “življa” rasprava dogodila se između nje i gradonačelnika Vrančića.
 – Uime građana Dikla, Zadra i Ravnih kotara pitam kad će Gradsko vijeće raspravljati o pitanjima na koja upućuju ‘zeleni’, jer to su pitanja koja se tiču svih nas. Koliko dugo ćemo čekati na rješavanje ekoproblema koji su u okolici Zadra? – upitala je Sabolić.
Problem neriješen 20 godina
 – Studiju zaštite okoliša provodi vaša stranačka Vlada i ne mogu shvatiti da svojim političkim postupcima opstruirate njezin rad. Mi smo učinili sve da se studija provede što prije i prema zakonima EU, odgovorio je Vrančić, na što je Sabolić odgovorila da misli da on nema pravo optuživati ikoga za međustranačku suradnju i dodala da nitko nije protiv napretka, već da samo želi ono što je nabolje za građane.
– Na rješavanje ovoga problema čekamo 20 godina. Za to se ne može optužiti ova Vlada, rekla je Sabolić.
Željko Predovan je apelirao da se gradski bedemi na neki način učine sigurnijima kako bi se spriječila nesreća kao ona od prije nekoliko dana kad je mlada djevojka hodala po bedemu i pala te se teško ozlijedila.
 – Nisu stari bedemi krivi za suvremene probleme, već je to najčešće nepoštovanje zakona ove države, odgovorio je gradonačelnik Vrančić, misleći pritom na prodaju alkohola maloljetnicima. Dodao je da su ozbiljno razmatrali da se gradski bedemi, točnije Muraj, pretvori u šetalište, ali su zbog financija za sada odustali od toga.
Denis Karlović upitao je kad će se privesti kraju radovi u ulicama Marina Getaldića i Petra Skoka te hoće li radovima na sekundarnoj mreži biti obuhvaćene i druge ulice. Karlovića je još zanimalo što se točno uradilo da pročišćivač otpadnih voda manje smrdi. Darko Kasap objasnio je da će se radovima na mreži obuhvatiti sve ulice koje se naslanjaju na ove, i da bi do idućeg ljeta cijeli Smiljevac trebao biti spojen na sekundarnu mrežu kanalizacije. Što se tiče kolektora, Kasap je rekao da je prošli tjedan proveden natječaj za dogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, čime bi se smrad trebao još više smanjiti.
Platit ćemo MORH-u što traže
Željko Mikin je istaknuo iznenađenje činjenicom da Grad nije formalni vlasnik zemljišta na kojem je izgrađen bazen na Višnjiku te je upitao kako je do ovoga došlo te kad će se Grad moći uknjižiti kao vlasnik.
 – Prošli tjedan bili smo na sastanku u MORH-u te su nam rekli da više nisu zainteresirani za izgradnju zgrade na Crvenim kućama, a što je bilo prethodno dogovoreno, već da ih interesira izgradnja infrastrukture u vojarni na Zemuniku. Mi smo odgovorili da ne bježimo od ispunjavanja svojih obveza i da smo spremni platiti, samo neka kažu za što, rekao je Vrančić i dodao da se nadao da će MORH ustupiti besplatno to zemljište, ali nisu se uspjeli osloboditi te obveze.
Josip Vlahović pročitao je pismo građana koji se pitaju na što se točno troši novac iz komunalne naknade i koji su zatražili kompletan iznos troškova za popravke štete koje su nastale po gradu zbog nepažnje i nebrige građana. Upitao je što je s uređenjem bedema kod bastiona te studijom razvoja grada. Vrančić je odgovorio kako će studija razvoja grada uskoro biti završena.