Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Matek: Zadar ne pije jednu od najskupljih voda!

07.02.2014. 23:00
Matek: Zadar ne pije jednu od najskupljih voda!


Kao i u ostalim dijelovima Hrvatske, u travnju će i u Zadru poskupjeti voda. Ovog puta je razlog poskupljenju preuzeta obveza iz EU pregovora i uvođenje naknade kojoj je cilj da svako naselje preko 50 stanovinika mora imati vodovod, a svako naselje preko 1.500 stanovnika i odvodnju. Koliki će biti iznos te naknade za sad nije poznato. Taj, moglo bi se bez pretjerivanja reći milenijski zahvat, treba biti gotov do 2023. godine i to s točno definiranim etapama realizacije.
No, kako to ostvariti u Zadarskoj županiji čiji vodoopskrbni sustav prema direktoru Tomislavu Mateku, proizvodi čak 60 posto gubitaka (dobro upućeni kažu i više od 90 posto op. aut.). Zadarski Vodovod trenutačno nije u stanju niti detektirati sva mjesta iz jednostavnog razloga što ih je toliko da mobilne ekipe ne mogu dosegnuti svako mjesto gdje se gubi voda. I krađe vode su postale »nacionalni sport« u selima zadarskog zaleđa, pa ne samo da se voda otvoreno krade iz hidranata, magistralnih čvorišta, pa čak i muljnih ispusta samo da bi se napojile ovce.
Najviše u cijelom slučaju zabrinjava potpuni izostanak pravne države, koja jednima za nekoliko tisuća kuna isključuje i ovršava komunalije, a nekima za krađu vode u iznosu više stotina tisuća kuna gleda kroz prste te čak sklapa nagodbe s odgodom plaćanja od nekoliko godina. Svjesni u zadarskom Vodovodu da ovako više ne ide, pokrenut je poseban projekt.
– Za uvod treba reći da nakanda za razvoj vodovodne mreže omugaćava godišnje ubiranje od 1,2 do 1,5 milijuna kuna. Zahvaljujući uštedi iz prošlih vremena, Vodovod je prošle godine uspio ostvariti 3,5 milijuna kuna investicija. S ovako malom naknadom, mi ne možemo puno graditi. Vodovodi koji su manji, ali uređeniji od nas, npr. opatijski, imaju iznos naknade od nekoliko kuna po m3 potrošene vode, a ne kao u nas, 1,63 kune, rekao je Matek ograđujući se da je visina naknade ipak u domeni jedinica lokalne samouprave.
Kad se te stvari isčitaju, onda je jasno da Zadar ne pije jednu od najskupljih voda, niti je na medijskim top-listama neprovjerenih podataka na samom vrhu, već je po cijeni negdje u sredini. No po naknadi za razvoj, kaže Matek, je na trećem mjestu odostraga u Hrvatskoj. No, istina je da je zadarski sustav prenapregnut na Poluotoku i primjerice, u Vrsima premrežen starim azbestnim cijevima gdje su gubici ogromni.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU