Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

ZD DNEVNIK Zašto sjedište Državne uprave baš u Zadru?

07.02.2014. 23:00
ZD DNEVNIK Zašto sjedište Državne uprave baš u Zadru?


Državna uprava mora ostati u Zadru. Kakvo bi to Zadar bio regionalno središte kad ne bi imao svoje predstojnike, »inšpektore« te ostale administratore svih pa i onih nemuštih profila. Ne vidim pametnije incijative koja bi se umjesto Državne uprave mogla smjestiti u bivšu garnizonsku ambulantu, prostorno primjerenu upravljanju državom u doba pragmatičke sankcije, a ne visoko informatiziranog društva.
Zgrada je to na jednom od najfrekventnijih raskrižja u Zadru, ali kojoj se učinkovito može prići samo dobro organiziranim helikopterskim desantom. Parkiralište za stranke tu ne postoji, ali zato postoji povjerljiva savjetnica za isfrustrirane državne službenike koji joj uplakani dolaze nakon što su dobro izbeštimani zbog neučinkovitosti, nestručnosti, neprofesionalnosti i prije svege nepotrebnosti. Ponekad i iz čiste frustriranosti jer im je dok su čekali red pauk digao auto dok su oni trebali podignuti samo jednu od niza potvrda.
Svakako nam trebaju i »inšpektori« okoliša koji ne mogu spriječiti da Adrija svaki četvrtak ne zamasti 5 kilometara jedine javne gradske plaže u Zadru. Trebaju nam i odjeli za gospodarstvo koje je u Hrvatskoj misaona imenica. Trebaju nam i matični i birački uredi kad nam je broj birača, uvjek veći od broja stanovnika.
Koloplet šefovskih mjesta podijeljenih između dvije političke opcije koje se izmjenjuju na vlasti je iznimno potreban jer što ćemo s izbornim gubitnicima koji su premladi za mirovinu. Zato je Zadar najpogodnije mjesto za sjedište Državne uprave južno od Karlovca. Em je u sredini, em daleko od stvarnosti, em Splitu za dišpet.