17 °C
Online izdanje
Ponedjeljak, 26.lipnja 2017.
Vi ste ovdje:  Home » Županija » Gradovi » Otoci
RSS feed
Današnji broj
Otoci
Povratak
Otočani traže najmanje 15 povratnih putovanja dnevno na liniji Zadar - Preko
Piše: Andrina Luić
Foto: Zvonko KUCELIN

Šesnaest predstavnika svih mjesta otoka Ugljana i Pašmana, okupljenih u inicijativi Udruge Kolibrić „Zaustavimo izolaciju otoka Ugljana i Pašmana!", donijeli su jednoglasnu odluku kojom od Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture traže da učestalost trajektnih i brodskih linija na liniji Zadar - Preko ne smije biti manja od 15 povratnih putovanja dnevno, a cijena putne karte ne smije se promijeniti uslijed uvođenja nove brodske linije. Nadalje, u znak podrške načelnicima općina Preko, Kali, Pašman i Tkon i predstavniku Općine Kukljica, a u povodu sastanka s predstavnicima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture na temu uspostavljanja prometa između Zadra i Preka, održat će se miran skup podrške dan prije sastanka u trajektnoj luci u Preku. Ako resorno ministarstvo ne udovolji zahtjevima otočanima, održat će se niz prosvjeda do ispunjenja i rješavanja problema jer, napominju potpisnici odluke, neće dopustiti izolaciju Ugljana i Pašmana!

U objašnjenju svojih zahtjeva predstavnici inicijative „Zaustavimo izolaciju otoka Ugljana i Pašmana!" od Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture traže da poštuje zakone i odluke Vlade i Sabora, ponajprije Odluku o izmjeni Odluke o određivanju državnih linija u javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu od 20. listopada 2011. godine kojom je na relaciji Zadar - (Ošljak) - Preko i obratno predviđena ukupna minimalna učestalost od 164 povratna putovanja tjedno, i to na linijama 409 i 431.

- Tražimo da se ukupan broj predviđenih povratnih putovanja tjedno raspodijeli na način koji će najviše odgovarati stanovnicima otoka Ugljana i Pašmana, a to je minimalno 105 povratnih putovanja tjedno na relaciji Poluotok - Preko, dok bi ostale linije bile prvenstveno namijenjene za prijevoz vozila u Gaženicu, poručuju.

Osim nezadovoljstva zbog najavljene redukcije trajektnih linija na relaciji Zadar - Preko, otočani su istaknuli i problem uvođenja otočnih iskaznica, nemogućnost putovanja na druge otoke po povlaštenoj cijeni, lošu međumjesnu povezanost lokalnim autobusima, problem preskupog parkiranja u Preku. Nakon prvog, inicijalnog sastanka u Kukljici, već sljedeći dan okupili su se u Banju i zaključili da će nagomilane probleme rješavati pojedinačno, a prvi među njima svakako je povezanost otoka sa Zadrom nakon preseljenja trajektnog prometa u Novu luku Gaženica.

Trenutno nema komentara

Komentiranje više nije dostupno
Copyright © 2008. Zadarski list Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Marketing
Powered by Sitestudio.hr