Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ustrijelili čaglja i dva vepra

07.02.2017. 23:00
Ustrijelili čaglja i dva vepra


Oboružani lovačkim puškama, te odjeveni u zakonom propisane reflektirajuće prsluke, uz riješenost da se uhvate u koštac s opasnim predatorima, prekaljenih 40-ak lovaca po mnogočemu uzorne lovne jedinice Pridraga-Novigrad, u ranim nedjeljnim jutarnjim satima postrojilo se na južnim padinama Pridrage, na jednom od lokaliteta čuvenog Debelog brda. Riječ je o zajedničkom Državnom lovištu koje nosi oznaku XIII/121 Novigrad, čiji je lovni ovlaštenik zadarska Lovačka udruga Diana, a čija je članica navedena lovna jedinica.
Pred polazak je lovcima detaljne upute i savjete dao mladi lovnik Martino Klapan. Skreće im pozornost da se drže dogovora te lovačkih pravila i etike. Nakon što su primili upute i upozorenja, predsjednik Lovne jedinice Marko Zubčić lovce je usmjerio kuda da krenu i na što moraju obratiti pozornost prilikom trajanja nedjeljne hajke.
Nakon hajki uređenje lovišta
Uz pomoć pasa goniča kreće se u lov na opasne poljske štetočine i predatore, u prvom redu lisice i čagljeve, te veprove koji prave pridraškim stočarima, ratarima i poljodjelcima velike neprilike, ne samo sada u zimskom razdoblju, već i tijekom čitave godine.
Detaljno se “češljao” teren Debelog brda, a za trajanja pogona lovcima se posrećilo jer su uspjeli ustrijeliti jednog čaglja te dvije divlje svinje. Nakon uspješno obavljenog zadatka zajedno su se vratili na mjesto s kojeg su krenuli. Pomalo umorne, ali nadasve zadovoljne, dočekala ih je pripremljena tradicionalna okrjepa te topli napitci. Lovnik Klapan nije krio zadovoljstvo odrađenim poslom, a još više ga je obuzelo zadovoljstvo iskazanom disciplinom njegovih kolega lovaca.
– Nakon ove hajke, do konca veljače planiramo ih odraditi još šest, a potom nas čekaju i ostale aktivnosti vezane za poboljšanje stanja u našem lovištu. Nakon što smo u jesenskom dijelu lanjske godine na nekoliko lokaliteta za prehranu divljači zasijali 400 kilograma ječma, u našem lovištu veličine oko 6.000 hektara nastavit ćemo i s ostalim planskim poslovima. Prionut ćemo gradnji novih pojilica, podizanju jedne čeke, ali i čišćenju lovišta od nekontroliranog otpada i smeća, kojeg je iz dana u dan nažalost sve više. Okončanjem hajki na red će doći napučivanje lovišta fazanskom divljači, zečevima i jarebicama, i to u skladu sa financijskim mogućnostima naše krovne udruge, o čemu ćemo se dogovoriti s čelnim ljudima, predsjednikom Ervinom Mrkićem Pestićem i tajnikom Ivanom Posavcem, s kojima inače imamo više nego dobre odnose, pojašnjava lovnik Klapan.
Pirotehničari čiste “Požar”
Pridraškim i novigradskim lovcima velika je želja izgraditi vlastiti Lovački dom, za kojeg su već pripremili idejno rješenje, a najveću pomoć očekuju od Općine Novigrad.
Lovnik Klapan upozorava i na dvije opasnosti s kojima se ovdašnji lovci suočavaju:
– Lovište “Požar”, koje se rasprostire između Pridrage i Paljuva, još uvijek nam je jednim dijelom pod minama i predstavlja veliku enigmu, jer je postalo leglo štetočina svih vrsta. U njegovu gusto obraslu borovu šumu čovjekova noga nije stupila već trideset godina, to jest od vremena Domovinskog rata. Raduje nas činjenica što su pirotehničari krenuli u njegovo raščišćavanje i nadamo se da će uskoro sve biti prohodno.
Druga nevolja ili opasnost koja vreba su vukovi.
– Često nam se tuže naši stočari da imaju s njima bliske susrete a i mi ih lovci često opažamo u našoj okolini. Još uvijek, ako se tako može reći, možemo biti sretni jer se nije dogodio vučji ¨krvavi¨ pir većih razmjera. Pogledajte samo kako su vukovi opustošili područje od Posedarja do otoka Paga. Vuk je u Hrvatskoj zaštićena vrsta i ni u kom se slučaju na njega ne smije pucati, pa da vam dođe i ispred nogu. Odgovorne institucije morale bi se konačno uhvatiti u koštac sa ovom vučjom problematikom. Jer ako se ovako nastavi, ostat ćemo bez i ovo malo blaga kojeg još imamo ovdje na prostoru Pridrage, Paljuva i Novigrada, kaže nam lovnik Martino Klapan.