Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Goleš uspješno započeo svoju profesionalnu boksačku karijeru

Autor:

07.03.2009. 23:00
Goleš uspješno započeo svoju profesionalnu boksačku karijeru


Moj cilj je jasan: pokušat ću pobijediti u tih pet mečeva i onda krenuti po titulu – istaknuo je Goleš
Kažu da je svaki  početak težak i mukotrpan, a  kad se netko upusti u avanturu zvanu profesionalni  boks, onda se to može okarakterizirati kao izniman i  hrabar pothvat u koji bi se  malo tko upustio. Još kad u  svom prvom profesionalnom  meču u karijeri pobijediš, i to  nokautom boksača koji iza  sebe ima mnogo takvih mečeva, onda je ukupni dojam  još upečatljiviji. Upravo to se  dogodilo Marinu Golešu,  28-godišnjem Zadraninu koji  je pobjedom nad Mađarom  Attilom Matheom tako postao trenutačno jedini zadarski profesionalni boksač i to u  superteškoj kategoriji. Inače  je Goleš već u boksu od 1995.  godine, kada je prvi dodir s  boksom doživio u Boksačkom  klubu Diabolik i odonda traje  ta ljubav koja je prerasla u  veliku strast. Kako to drukčije  nazvati kad i u razgovoru s  njim čovjek odmah na prvu  stekne dojam da Marino boks  jede za doručak, ručak i večeru. Od 15. do 20. godine  svog života Goleš je pokorio  svu državnu amatersku konkurenciju što mu je donijelo  kadetski, juniorski i više puta  seniorski naslov Hrvatske.  Nakon toga prestaje se baviti  natjecateljskim boksom, da bi  se prije šest mjeseci odlučio  upustiti u nešto sasvim drugo  od onog što je dosad radio.  Ulazi u profesionalni boks koji je najviši stupanj boksačkog  razvoja jednog boksača i u  potpunosti različit od amaterskog boksa.– Oduvijek sam imao tu  želju okušati se u profesionalnom boksu, jer to je ipak  ono najveće i najbolje što se u  boksu može dobiti. Nisam  prestao trenirati iako sam bio  praktički osam godina bez  pravih natjecateljskih mečeva.  Veliki sam fanatik što se boksa  tiče, tako da sam sve ove  godine marljivo trenirao i pokušavao ostati u odličnoj formi. No, kako sam imao priliku  često biti sparing partner  mnogim profesionalnim boksačima, vidio sam da im mogu  parirati i tako sam dočekao  priliku da se okušam u profesionalnim vodama. Pogotovo je taj dojam pojačavalo to  što sam u dosta tih sparing  treninga često znao rušiti na  pod te profesionalce kojima  sam pomagao u pripremama  za mečeve – u uvodu kaže  Goleš.Šest mečeva u godinu  dana
Kako se aktualizirao taj početak vaše profesionalne boksačke karijere?
 – Glavni trenutak je bilo  potpisivanje profesionalnog  ugovora s njemačkom menadžerskom agencijom “Boks  pro tim”, koju vodi sadašnji  moj menadžer i promotor  Mirko Skoko. Ugovorom je  propisano da moram odraditi  do kraja ove godine šest borbi.  Svaka sljedeća borba bit će  sve teža i zahtjevnija, a shodno tome i vrjednija. Nakon  završetka tih šest borbi, ovisno o ishodu, ili će mi se  ukazati prilika da postanem  izazivač za naslov  u federaciji GBA  ili, ako budem  neuspješan, onda  ću morati ponovno odrađivati velik broj mečeva  kako bi možda  uspio doći u tu  poziciju. Mogu  pobijediti u prvih  pet mečeva, a ako  izgubim taj šesti,  ostat ću vrlo vjerojatno bez najvećeg broja bodova koji će mi biti  potrebni da dođem do uloge izazivača. Zato je  potrebno biti uz  dobrog menadžera ili promotora  koji može omogućiti u relativno  brzom roku borbu za naslov. No,  moj cilj je jasan:  pokušat ću pobijediti u tih pet  mečeva i onda  krenuti po titulu –  istaknuo je Goleš.
Nakon potpisivanja ugovora  trebalo je krenuti  s pripremama i  ući u sve pored  profesionalnog  boksa koje su  ipak bile velika  nepoznanica za  vas i vašeg trenera. Kako je  protekao taj najteži dio cijele ove  priče?
 – U svom matičnom klubu  Zlatna rukavica, gdje me trenira Edi Milošević uz pomoć  Roberta Modrića, nije bilo  moguće napraviti sve te predradnje za prave pripreme.  Zato sam posljednjih šest  mjeseci s trenerom Miloševićem proputovao pola Europe, gdje sam trenirao s vrhunskim stručnjacima i to mi  je dalo potpuno novi pogled  na cjelokupan profesionalni  boks. Tek sam tada shvatio da  praktički ništa ne znam i  odonda s primjenom svih tih  novina u samom treningu  naučio sam puno toga što nisam imao priliku do tada. Čak  je i trener Milošević dobio  potpuno nova saznanja koja  mu pomažu sada u vođenju  treninga. Najveća razlika je  što u profesionalnom boksu  cijelo tijelo mora konstantno  biti u pokretu, dok je amaterski mnogo ograničeniji i  sve se svede na kraju na zaštitu glave kako bi onemogućio  protivnika da udarcima u glavu skuplja bodove. To je nezamislivo u profesionalizmu  gdje si svaki trenutak u latentnoj opasnosti od nokauta.  Ne smiješ sebi dopustiti opuštanje niti jedne sekunde, a  fizička pripremljenost mora  biti na najvećoj mogućoj razini. Mnogo sam više u tom  pripremnom razdoblju radio  na tehničkim detaljima nego  na nekim drugim elementima  boksa. Kombinacije i timing  udaraca bili su mi glavna preokupacija u treningu. Kako  imam specifičan stil boksanja  kojim konstantno tražim borbu s velikom agresijom i inicijativom cijelo vrijeme, trebao sam usavršiti način kako  ću što manje trošiti snagu, a  da udarci odsjedaju na pravo  mjesto. Zato mi je taj novi  pristup uvelike pomogao da  svoj prvi profesionalni meč u  karijeri završim nokautom.  Iako moram priznati da taj  moj način boksanja iziskuje  veliku energetsku potrošnju  što sam počeo osjećati u meču  protiv mađara Attile, ali srećom meč nije išao dalje od  druge runde – kazat će Goleš.
Kakav je to bio osjećaj pred  i za vrijeme vašeg prvog profesionalnog meča u karijeri?
 – Vjerujte, nisam tip koji će  razmišljati o nekim lošim stvarima pa tako nisam ni pred  ovaj meč. Nisam imao ni  straha, a ni tremu kako će sve  završiti. Jednostavno sam osjećao neku nervozu jer sam  jedva čekao ući u ring. Kako je  naš meč bio zadnji na programu, kao meč superteške  kategorije, vrijeme mi je vrlo  sporo prolazilo i bio sam sve  nervozniji. Nakon što je sudac  dao znak za početak, bio sam  pun samopouzdanja i krenuo  sam na Mađara onako kako i  inače boksam. Ušao sam s  njim u borbu, on je to prihvatio i do pred kraj druge  runde kad sam ga nokautirao,  bio je već tri puta na podu.  Uporno se dizao nakon sudačkog odbrojavanja što me  čak u jednom trenutku izbacilo iz takta. Tada sam i  primio jedan gadan udarac  koji me je umalo koštao, ali  sam uspio uzvratiti i povezati  dva odlična udarca, u jetru i  glavu, što je bio kraj za Mađara – opisao je tijek meča  Goleš.
Kakav je plan za dalje?  Imate još šest mečeva ove  sezone. Prvi je već 14. ožujka  u Jazinama i to protiv  srpskog superteškaša Mihajla Funcura?
 – Sreća je da sam ovaj meč s  Mađarom uspio riješiti na  ovako brz i efikasan način, jer  da smo bili svih šest rundi u  ringu, ne bih imao sigurno  snage za taj meč. Isto tako da  sam primio u tom meču više  udaraca, od samo par koliko  sam primio od Mađara, najvjerojatnije ne bih dobio ni  liječničku dozvolu za sljedeća  dva mjeseca. Ali taj meč je na  kraju završio i bolje nego što  sam predviđao pa me već za  šest dana očekuje novi meč  pred zadarskom publikom u  Jazinama u sklopu borilačkog  spektakla naziva Explosion  Mix Fighting, u organizaciji  Kickboxing kluba Croatia između boraca iz Hrvatske i  Srbije. To će biti mečevi uglavnom u full-contactu i profi low  kicku, dok je moj meč jedini  boksački koji će biti održan i  drago mi je da ću tako dobiti  priliku da se predstavim pred  svojim sugrađanima u jednom  pravom profesionalnom boks  meču – najavio je za kraj Goleš.