Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Amorova strelica pogodila u srca umirovljenika

Autor: Velimir Brkić

07.03.2010. 23:00
Amorova strelica pogodila u srca umirovljenika

Foto: Velimir BRKIĆ



Taktovi bečkog valcera ispunili su u noći s nedjelje na ponedjeljak plesni podij u restoranu “Fešta” na zadarskom Bokanjcu. Zadarski umirovljenici plesnom zabavom pod nazivom “Ženama u čast” proslavljali su Međunarodni dan žena koji se u prijašnjoj državi uobičajeno nazivao “Majčin dan”. Žene su tad dobivale cvijeće, darove i posebno programiranu pažnju. Mali pioniri darivali su svojim majkama ljubičice i ozarenih lišca pjevali “Čestitku majčici”, a muškarci su imali priliku iskazati se, taj jedan dan u godini, kao pažljivi dečki, muževi i kolege. Osim toga, žene su na svojim radnim mjestima priređivale zakuske, a u kući svečane ručkove. I u tim proslavama (čije bi ostatke, naravno, poslije počistile same slavljenice) svi su sretno sudjelovali i uživali.
Druženje umirovljenika u svečanim toaletama najintezivnije je bilo na ispunjenom plesnom podiju, na kojem su veselo cupkali na ritmove s hrvatske i inozemne glazbene scene u izvedbi zadarske grupe Orion. Iako bore na licima nisu mogli skriti, umirovljenici su svojom pjesmom i plesom još jednom pokazali da su sentiš, valcer i polka kao stvoreni za urnebesne zabave.
A nakon nekoć tradicionalnog plesa na plesnjacima “plesa srca”, u opuštenoj, nostalgičnoj atmosferi u kojoj je usprkos umirovljeničkoj dobi poput lajt motiva stalno letio neodoljivi Amor, nije ni bilo vremena za prisjećanje na njemačku revolucionarku Klaru Zetkin na čiju su i inicijativu 1910. godine u Kopenhagenu i proglasili Međunarodni dan žena.