Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Predstavljanje osmašima, ali i poslodavcima

Autor: Anita Ćustić

07.03.2010. 23:00
Predstavljanje osmašima, ali i poslodavcima

Foto: Adam VIDAS



Predstavljamo danas usmjerenja naše škole i to računalni tehničar za strojarstvo, zrakoplovni tehničar i elektrotehničar, tehničar za elektroniku i arhitektonski tehničar. Pripremili smo zato promotivne materijale te neke radove kao što su crteži koje su izradili građevinski tehničari, a pripremili smo i radove na računalu iz područja elektrotehnike i strojarstva, kazali su učenici Tehničke škole
Osim poslodavaca, na ovogodišnjem Sajmu poslova Zadarske županije su se učenicima osnovnih škola predstavile i brojne zadarske srednje škole da bi im olakšale životnu prekretnicu na kojoj se nalaze i to Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola, Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola, Medicinska škola Ante Kuzmanića, Obrtnička škola Gojka Matuline, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Pomorska škola, Prirodoslovno-grafička škola, Srednja Škola Biograd na moru, Srednja škola Kneza Branimira Benkovac, Strukovna škola Vice Vlatkovića, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna i Tehnička škola.
Profesori i učenici Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića na svojem su bogatom štandu, kao i svake godine do sad, i na ovogodišnjem sajmu predstavili proizvode koje su u sklopu praktične nastave izradili sami učenici. Ovakav način prezentacije se, kako je pojasnila Marina Macan, pedagoginja škole, do sada pokazao izuzetno pozitivnim i to prvenstveno u smislu privlačenja pozornosti osmaša koji, zahvaljujući sajmu, svake godine u sve većem broju upisuju zanimanja ove zadarske strukovne škole.
– Na Sajmu poslova sudjelujemo svake godine i jako dobro surađujemo s osnovnim školama kao i ostalim strukovnim tvrtkama koje su vezane za našu školu kao što su Tvornica kruha ili Vigens te firme koje se bave marikulturom i pojoprivredom. I ovaj put smo za Sajam poslova pripremili štand s aranžmanima cvijeće i voća, pečeni kruh s maslinama, ulje od zelene trave i ulje od badema, ovčji sir u ulju sadnice maslina, rekvizite za kemiju te rekvizite za veterinu, pojasnila je Macan, naglasivši kako su sve nabrojeno kroz praktičnu nastavu izradili učenici uz pomoć profesora i to iz svih usmjerenja- poljoprivrede, prehrane i veterine.
Učenice Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole, Ana Katić i Matea Zekić, učenice trećeg razreda smjera ekonomist i Kristina Baričević, trećašica smjera prodavač, raznim su promotivnim materijalima predstavile svoju školu u želju da privuku osnovnoškolce te sebe i program svog rada predstave poslodavcima srodne struke.
– Svake godine sudjelujemo na sajmu te organiziramo svoj štand na kojemu dijelimo materijale i informacije o programu naše škole. S obzirom da u programu imamo predmet vježbenička tvrtka, danas prezentiramo i svoju tvrtku. Promotivne materijale smo izradili sami, a najveći interes su pokazali osmaši, kazale su djevojke, istaknuvši kako su, s obzirom da su na štandu do njih bile predstavnice tvrtke Erste banka, u razgovoru s njima prikupile korisne informacije o poslu koji ih čeka te o najvažnijim kompetencijama o kojima moraju voditi računa prilikom svog obrazovanja kako bi im u budućnosti proces zapošljavanja bio što lakši.
Na ovom trećem po redu sajmu, po treći su se put predstavili i učenici zadarske Tehničke škole, a četvrtaši Kristijan Cvetkovski i Domagoj Magaš te trećašice Klaudia Glavan i Lucija Curić sa zadovoljstvom su predstavljale svoju školu.
– Predstavljamo danas usmjerenja naše škole i to računalni tehničar za strojarstvo, zrakoplovni tehničar i elektrotehničar, tehničar za elektroniku i arhitektonski tehničar. Pripremili smo zato promotivne materijale te neke radove kao što su crteži koje su izradili građevinski tehničari, a pripremili smo i radove na računalu iz područja elektrotehnike i strojarstva. Najveći interes pokazuju osmaši, ali primjetili smo da nas je posjetilo malo učenika osnovnih škola izvan županije, ne znamo što je tome uzrok, kazali su ovi učenici, naglasivši kako je Sajam poslova po njima ipak jako dobra ideja i kvalitetan način promoviranja škola i poslodavaca.


Besplatne radionice učilišta Algebra


Jedina novost ovogodišnjeg Sajma poslova u Zadru bila je besplatna informatička radionica u organizaciji učilišta Algebra. Riječ je o radionicama koje su podrazumijevale besplatnu poduku zainteresiranih o osnovama korištenja računala, pisanja tekstova i dopisa-MS Word, izradu tablica i grafikona-MS Excel, izradu tekstova, tablica, grafikona i slika u Wordu – MS Word te izradu prezentacija-MS Power Point.
Kako je pojasnio Hrvoje Balen, član uprave Algebre, cilj ovih radionica, koje se i inače svake godine u ljetnim mjesecima organiziraju u Zadru, a sada po prvi put i na Sajmu poslova, je pomoći ljudima pri zapošljavanju u takozvanim deficitarnim zanimanjima.
– Kroz nekoliko sati ovih besplatnih radionica polaznike uglavnom stignemo naučiti onim osnovnim stvarima, kako bi, ako već nemaju vremena ili financijskih mogućnosti za polazak nekog tečaja, ipak raspolagali korisnim i danas neophodnim znanjima. Prošlo ljeto je u lipnju i srpnju u Zadru bilo stotinjak polaznika. Treba naglasiti da ove radionice polazniku ne pružaju kompetencije samo za uredsko poslovanje, nego i za web dizajniranje, grafičko dizajniranje ili za digitalnu fotografiju i obradu.
Kao jedan od važnijih razloga njihova pojavljivanja na Sajmu poslova, Balen navodi činjenicu da se ove godine pojavilo jako puno nezaposlenih kojima će svaka ponuda novih znanja i sposobnosti biti od velikog značaja.
– S aspekta našeg društveno-odgovornog rada nastojimo posredovati i u zapošljavanju, zbog čega smo odlučili naše besplatne radionice ponuditi i na Sajmu poslova, pojasnio je Balen.