Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Renesansa Puntamičana traje

Autor: Andrija Dešpoja

07.03.2010. 23:00
Renesansa Puntamičana traje

Foto: Adam VIDAS



Odlično pripremljena utakmica uz nevjerojatnu mirnoću koju su igrači iskazivali prije početka bio je znak da će Dubrovčani teško izaći na kraj s nama – kazao je Juran


Datum je 31. siječanj, mjesto radnje Jazine u kojima su upravo košarkaši Borik-Puntamike doživjeli od Zaboka drugi domaći i peti ukupno poraz u nizu te su se crni oblaci debelo nadvili nad njihovom prvoligaškom sudbinom. Samo mjesec i nešto sitno dana kasnije igrači u zelenim dresovima postali su najnepoželjniji gost u ligi, jer njihova serija od četiri pobjede od čega tri u gostima dovela je do situacije da ih očekuje nikad lakša plovidba nadolazećom Ligom za ostanak. Demonstracija moći zorno je prikazana i u Dubrovniku gdje domaćin nije imao nikakvo rješenje za u svim segmentima nadmoćne Plantakove igrače koji su unatoč očajnom šutu za tricu (4-28) pobijedili s 10 razlike, a pritom primili tek 55 poena. Iz kojeg kuta krenuti dočaravati važnost pobjeda protiv Dubrovnika i onih malo prije u Kaštelima i Dubravi teško je izabrati. Ipak najvažnije je istaknuti kako su to sve pobjede koje su donijele kapitalnu prednost za nastup u Ligi za ostanak koja će po svemu sudeći od svih sudionika biti najmanji problem Puntamičanima. I zaslužili su. Tako misli i pomoćni trener zelenih, Ivan Juran, kojem je bilo puno toga jasnije i prije početka utakmice s Dubrovnikom kad je vidio kako su igrači željni što prije istrčati na parket po novu pobjedu.
– Odlično pripremljena utakmica uz nevjerojatnu mirnoću koju su igrači iskazivali prije početka bio je znak da će Dubrovčani teško izaći na kraj s nama. Krenuli smo od početka silovito i osim kratkog razdoblja krajem druge četvrtine može se slobodno kazati da je na parketu dubrovačke dvorane postojala samo jedna momčad. Na kraju tek 55 primljenih poena potvrđuje naša razmišljanja da smo odigrali najbolju obranu sezone i unatoč nekim nedostacima kao što je loš šut za tricu uspjeli smo glatko pobijediti. Taj loš šut nadoknađivali smo velikim zalaganjem u obrani i odličnim skokom, tako da domaćin nije imao pravog rješenja – kazao je Juran koji skupa sa prvim trenerom Plantakom kolo prije kraja može krenuti u pripremu završnog dijela sezone, u Ligi za ostanak.
– Ova pobjeda donijela nam je višestruku korist i našli smo se u situaciji da možemo puno lakše podnijeti teret te lige koja nosi mnogo nervoze i neizvjesnosti. Uspjeli smo skupiti odličnu zalihu od čak 8 pobjeda što bi nam trebala biti kapitalna prednost u odnosu na Dubrovnik ili Kaštela koji će najvjerojatnije imati tek tri pobjede. No, dokle god postoji teorija za ispadanje ne možemo trčati pred rudo. Štoviše igrači sigurno neće htjeti propustiti priliku da do kraja pokušaju ostvariti što više pobjeda, jer se može primijetiti kod njih nevjerojatna želja za nastavkom ove serije.
Imali ste ulaz u sezonu po sistemu toplo-hladno, dobijali doma i gubili u gostima. Sredinu je obilježila crna serija od pet poraza u nizu da bi nakon toga ušli u ovo neizmjerno plodno razdoblje.
– To potvrđuje upravo ono što je i trener Plantak ponavljao od početka priprema. Ovo je prvenstveno mlada i neiskusna momčad u kojoj ima čak šestorica igrača koji nikad nisu igrali u ovom rangu natjecanja. Oscilacije su bile očekivane i srećom smo ove sezone uspjeli dobiti skoro sve utakmice s direktnim suparnicima. Istaknuo bih odličan posao koji je napravio trener Plantak selektirajući momčad prije početka sezone. Stvoren je pravi kolektiv koji odiše dobrim duhom i odličnim odnosima među igračima. Mislim da imamo pravi temelj za nastavak sezone, ali i za sljedeću u kojoj možemo još i korak više – kazao je za kraj Juran.


 S 8-2 U LIGU ZA OSTANAK




Posljednje kolo donijet će tek jednu utakmicu koja će biti bitna za konačni poredak. Utakmica između Dubrave i Dubrovnika će dati konačan izgled ljestvice Lige za ostanak u koju ulaze samo međusobni susreti sudionika te lige. Trenutačno stanje koje se neće previše izmijeniti ni nakon te posljednje utakmice govori da su najbolji posao napravili upravo Puntamičani. Njihov omjer je 8-2 i jedino velika kriza rezultata bi ih mogla dovesti u situaciju da strepe kao lani kad je posljednje kolo Lige za ostanak donijelo izravnatu situaciju na ljestvici (svi po 10-10). Iza njih se nalazi Split sa omjerom 6-4, slijedi Dubrava s 5-4 i utakmicom manje protiv Dubrovnika, zatim Šibenik s 4-6, pa dva fenjeraša Dubrovnik s 3-6 i Kaštel galerija s 3-7. Podsjetimo, iz A-1 lige ispada direktno posljednoplasirani, a pretposljednji ulazi u kvalifikacije s pet prvaka A-2 liga.


 SPLITU MAGAREĆA KLUPA


Pretposljednje kolo donijelo je i konačan spisak putnika u Ligu za prvaka, a sigurno je najviše odjeknuo neuspjeh Splita koji čeka teška borba za ostanak. Kurtovićevi igrači dopustili su si veliku blamažu protiv slabašnog Šibenika (70:67) koji je ponovno pokazao da unatoč problemima ne želi ispustiti prvoligašku poziciju. Nesreću Splićana sa smiješkom su dočekali Trogirani koji nisu propustili slavljem nad Kaštelanima osigurati povijesni plasman u Ligu za prvaka. Pod trenerom Nikšom Bavčevićom imat će tako priliku u svojoj dvorani ugostiti najjače hrvatske klubove, a tu čast će u premijernoj sezoni u A-1 ligi imati i košarkaši VROS Darde koji svoju meč loptu protiv Dubrave nisu propustili ostvariti (92:81). Uz ova dva debitanta i Zaboka koji je to ostvario prošlo kolo u Ligu za prvaka će već stari njen sudioniki košarkaši Svjetlosti koji su za to pobrinuli slavljem nad Zabokom (95:79).