Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Upisati se u Zadru pa studirati u Europi

Autor: Ante Rogić

07.03.2010. 23:00
Upisati se u Zadru pa studirati u Europi

Foto: Vedran SITNICA



U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru prezentirani su programi Erasmus i Erasmus Mundus i mogućnosti koje ti programi nude u smislu mobilnosti studenata, nastavnika i nenastavnog osoblja.
Svi zainteresirani, kojih ipak nije bilo mnogo, s obzirom na broj studenata Sveučilišta u Zadru, u razgovoru s osobama koje su već boravile na inozemnim sveučilištima mogli su doznati više o njihovim iskustvima.
Erasmus je program suradnje i mobilnosti u području visokog obrazovanja. Među općim ciljevima je za studente svakako najzanimljivije povećanje izgleda za zapošljivost studenata, a sam program započeo je krajem prosinca. Traje četiri godine, dakle od 2009. do 2013. Hrvatska se u sam program uključila relativno kasno.
– Jedan od uvjeta je uplaćivanje članarine koja je visoka i sve dok se to ne riješi Hrvatska je zemlja partner, kazala je mr. sc. Zrinka Dujmović iz Agencije za mobilnost i programe EU koja je prezentirala program i vodila cijelu prezentaciju. Osim nje prezentaciji programa prisustvovali su prorektor Sveučilišta u Zadr, dr. sc. Srećko Jelušić, te studenti koji su već sudjelovali u razmjenama.
Dujmović je prisutne studente i profesore pozvala da se prijave na natječaj koji je otvoren do kraja mjeseca.
– Moguće je da studij započnete u Francuskoj prvih šest mjeseci, nastavite u Norveškoj, a dovršite negdje drugdje, kazala je Dujmović napomenuvši kako su studenti koji su dosad na takav način sudjelovali u razmjeni bili izuzeno zadovoljni.
Program Erasmus Mundus se provodi kroz tri aktivnosti:
Aktivnost 1 (action 1) – združeni diplomski i doktorski studiji i stipendiranje kandidata zainteresiranih za studiranje/poučavanje na istima.
Aktivnost 2 (action 2) – partnerstva između visokih učilišta iz EU koja provode studij Erasmus Mundus (odabran kroz aktivnost 1) i visokih učilišta u trećim zemljama (svim ostalim zemljama).
Aktivnost 3 (action 3) – promidžbene aktivnosti visokog obrazovanja kao npr. internacionalizacija visokih učilišta ili međusobno priznavanje kvalifikacija između visokih učilišta iz EU i visokih učilišta iz trećih zemalja.
Proces prijave za aktivnosti 1 i 2 obuhvaća dvije faze:
U prvoj fazi, konzorciji visokih učilišta podnose prijave Izvršnoj Agenciji Europske komisije za obrazovanje i kulturu u Bruxellesu. U drugoj fazi, nastavnici i studenti podnose prijave prethodno odabranim konzorcijima visokih učilišta.