Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadar i dalje neumorno čita

Autor: Ante Rogić

07.03.2010. 23:00
Zadar i dalje neumorno čita

Foto: Filip BRALA



Prošlog tjedna svoj prvi rođendan proslavio je Klub čitatelja za mlade ‘Dioptrija’. Uz “Zajedno kroz priče” klub je nastao kao dio manifestacije ‘Zadar čita 2009.’, organizirane od strane Gradske knjižnice Zadar. Riječ je o projektu kojim se cijelu loklnu zajednicu potiče na čitanje, a kako je po završetku manifestacije za naš list kazao sam ravnatelj GKZD mr.sc. Ivan Pehar, ovim projektom se uistinu pokrenulo grad. S obzirom na uspjeh projekta Zadar će i ove godine čitati.
– S obzirom na odlična prošlogodišnja iskustva, ovog proljeća ćemo upriličiti Zadar čita u tjednu od 19. – 24. travnja. I ove godine ostvarit ćemo međuinstitucionalnu suradnju, što nam je jedan od važnijih postulata, te proširiti suradnju na nove institucije u Zadru, kazala nam je Helena Novak iz Odnosa s javnošću Gradske knjižnice Zadar. Dakle, i ove godine nas očeukuju čitanja u vrtićima, školama, ograncima GKZD, a središnji dio su književni susreti u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice. Prošle godine smo imali priliku slušati neke od najpoznatijih hrvatskih pisaca poput Mire Gavrana, Ive Brešana, Renata Baretića, S. P. Novaka i Andreje Zlatar. A što nas očekuje ove godine?
– Što se tiče “poznatih”, upravo smo u dogovorima pa Vam u ovom trenutku ne možemo reći imena dok se sve u potpunosti ne potvrdi. No, ukoliko nam dogovori uspiju, možemo reći da će se doista raditi o vrhunskim imenima hrvatske književne scene, kaže Helena Novak. Ipak, u kalendaru događanja u tjednu od 19. do 24. travnja stoje književni susreti s Ivanom Aralicom i Julijanom Matanović. Ipak, sačekat ćemo definitivnu potvrdu. Kao i prošle godine dio događanja odvijat će se van prostora Gradske knjižnice Zadar. Tako će tijekom ‘Zadar čita 2010’ u Muzeju antičkog stakla Kazališna udruga ‘Igrajmo se’ izvesti Plautovu komediju. Bit će toga još, prošle godine se išlo u zadarsku bolnicu, staračke domove… Uglavnom, Zadar će još jednom, bar na tjedan dana, intenzivno čitati, i čitati, i čitati…. I sve to zahvaljujući Gradskoj knjižnici Zadar, čiji se djelatnici ne umaraju u nastojanju da Zadrani knjigu i otvore, umjesto da ju samo drže u regalima.