Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Žene i danas moraju birati između karijere i obitelji

Autor: Valentina Mlađen

07.03.2010. 23:00
Žene i danas moraju birati između karijere i obitelji

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Prigodnim programom na Narodnom trgu obilježen  jeMeđunarodni dan žena. Program na Trgu organizirala je Zajednica žena HDZ-a “Katarina Zrinski” Zadarske županije u sjećanje na postignuća hrabrih žena koje su izborile pravo glasa žena i ženska prava. Iz Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski” htjeli su obilježavanjem ovoga dana skrenuti pažnju na neke probleme koji se još i danas pojavljuju u našem društvu. Iako žene u Hrvatskoj zakonski imaju sva prava isto kao i muškarci ipak postoje još neki problemi na koje je potrebno riješiti zajedničkim snagama.
– Mi danas imamo daleko više prava, ne onako kako bismo to željeli i ne na svim društvenim područjima. Još uvijek ima dosta žena koje se još uvijek osjećaju obespravljeno, imaju sva prava, ali nedostaje svijest i kod žena i kod muškaraca o rodnoj ravnopravnosti. Ne govorim o borbi za prava nego o osnovnom ljudskom pravu na jedanke početke i jednake mogućnosti za sve društvene skupine, rekla je Ana Lovrin, predsjednica Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski” Zadarske županije. Unatoč odličnim zakonima koji štite žene ipak, na žalost, danas još uvijek osjećamo razliku koju je nametnulo društvo u odnosu žena i muškaraca. I dok se za muškarca ne postavlja pitanje može li imati posao i obitelj za ženu se često postavlja to pitanje i stavlja ju se pred odluku biranja između obitelji i posla i karijere.
– Ono što društvo treba osigurati, što se na europskoj i svjetskoj razini radi, i ovdje u Hrvatskoj jest da problem usklađivanja poslovnih i obiteljskih obaveza ne bude isključivo problem žena nego da to bude problem jednako muškarcu i ženi, ali i cijelog društva što uključuje i poslodavce, nadodala je Lovrin o jednom od najvećih problema ne samo žena nego i društva danas.
Zajednica žena “Katarina Zrinski” počastila je Zadranke glazbenim uratcima učenica Glazbene škole “Blagoje Bersa”, poezijom o ženama te kolačićima. Za vrijeme programa okupio se podjednak broj i muškaraca i žena što je pokazalo da je svijest o važnosti ravnopravnosti žena u društvu u Zadru ipak na visokoj razini.