Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Branitelji u školama od 15. travnja

07.03.2011. 23:00
Branitelji u školama od 15. travnja


Branitelji će svoja znanja s edukacije i vlastita sjećanja iz Domovinskog rata učenicima moći prenijeti 15. travnja i to u OŠ Šimuna Kožičića Benje gdje će se održati prvo u nizu predavanja. Napomenimo i da ovo predavanje ulazi u program ovogodišnjeg obilježavanja Dana Zadarske županije


Uskoro će započeti edukacija branitelja  uključenih u projekt predavanja o Domovinskom  ratu. Doznajemo da se dosad za edukaciju prijavilo  dvadesetak branitelja iz sedam braniteljskih udruga s  područja Zadarske županije.
– Taj se krug svakodnevno  širi tako da nije isključeno  da će ih biti i više. Branitelji  su prošli tjedan dobili materijale, sljedeći tjedan imat  ćemo još jedan sastanak, a  nakon toga kreće edukacija  budućih predavača, informirala nas je Davorka  Krnčević, predsjednica  Koordinacije za ljudska prava Zadarske županije koja  je inicijator projekta.
Kad će točno započeti  edukacija branitelja, bit će  dogovoreno na sljedećem  sastanku.
No već je poznato da će  branitelji svoja znanja s  edukacije i vlastita sjećanja  iz Domovinskog rata učenicima moći prenijeti 15. travnja i to u OŠ Šimuna  Kožičića Benje gdje će se  održati prvo u nizu predavanja. Napomenimo i da  ovo predavanje ulazi u program ovogodišnjeg obilježavanja Dana Zadarske  županije.
Prvo sljedeće  predavanje nakon OŠ Š. K.  Benje, informirala nas je  Krnčević, najvjerojatnije će  biti u Osnovnoj  školi Poličnik.
U projekt su  još uključene  OŠ Smiljevac i  OŠ Stanovi te  Srednja škola  Obrovac, Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola i u  Škola primijenjene umjetnosti i dizajna u  Zadru.
– Naknadno  su se javile i bibinjska te zemunička osnovna  škola. Sad sve  trebamo  pročekirati i  uvrstiti u raspored, uskladiti  termine škola i udruga, navodi Krnčević.
Kako smo već spomenuli  u projekt je uključeno sedam braniteljskih udruga i  to HVIDRA, Udruga maloljetnih dragovoljaca,  Udruga “Žene u Domovinskom ratu”, Udruga roditelja poginulih branitelja,  Udruge civilnih stradalnika  Domovinskog rata, zatim  članovi specijalnih policijskih postrojbi “Poskoci”, a  nedavno im se pridružila i  Udruga veterana 4. gardijske brigade.   
Edukacija za branitelje  održat će se u prostorijama  HVDRA-e ili, ako se pokaže da je taj prostor nedostatan, u nekoj od škola.
– Zaista bih pohvalila  udruge čiji su se članovi  angažirali i maksimalno potrudili oko prikupljanja materijala i ostalih aktivnosti.  Vjerujem da će se projekt  pokazati veoma uspješnim  budući da su branitelji  zdušno radili te u želji da  sve skupa uspije, izvukli najbolje iz sebe, zaključila je  Davorka Krnčević.