Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Lovrin: Rodne nejednakosti posljedica su neprovođenja zakona

07.03.2011. 23:00
Lovrin: Rodne nejednakosti posljedica su neprovođenja zakona


Žene Kamenskog ili neke druge, ali i muškarci ovih dana ostaju bez posla. Oni trebaju biti zaštićeni, ali to je stvar tržišta, kaže Ana Lovrin


Poznate zadarske HDZ-ovke Ana Lovrin, Nevenka Marinović i Grozdana Perić upriličile su jučer tiskovnu konferenciju u povodu 8. ožujka, Međunarodnog dana žena. Točnije, zadarske političarke istupile su ispred Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski podsjetivši na važnost obilježavanja ovog dana, posebice od kada je 1975. u zapadnom svijetu ovaj dan dobio svoj legitimitet.
Govoreći na početku, saborska zastupnica Ana Lovrin rekla je da je 8. ožujka dan kada se preispituje položaj žena u društvu.
– U Hrvatskoj kao i u EU postoje strateški dokumenti i zakoni koji jamče ravnopravnost žena. Međutim, isto kao i u EU i u Hrvatskoj još uvijek ima rodne nejednakosti što je posljedica neprovođenja zakona, rekla je Ana Lovrin dodajući da je u pripremi Strateški dokument promicanja jednakosti među spolovima za razdoblje od 2011. do 2015. Posebice će se u tom dokumentu obratiti pozornost na položaj žena u sportu, gdje one ostvaruju vrhunske rezultate, ali nisu odgovarajuće zastupljene u tijelima odlučivanja. Što je još lošije, ukazala je Ana Lovrin, 2/3 građana RH ne zna da uopće postoji Zakon o ravnopravnosti spolova.
Zadarske HDZ-ovke nizale su statističke pokazatelje o sudjelovanju žena u radnoj populaciji, politici i društvu. Zanimljivo je da je u Saboru RH zastupljeno 23 posto žena. Iako se radi o EU prosjeku zastupljenosti žena u parlamentima i taj prosjek se smatra kao primjer podzastupljenosti žena u politici. Stoga je i pomalo čudno da zakonske odredbe u RH jamče da niti jedan spol ne smije biti zastupljen manje od 40 posto u sferama odlučivanja.
Ipak, po saborskoj zastupnici Nevenki Marinović, u RH je učinjen značajan pomak, ali u oči bode podatak da 60 posto žena diplomira na viskokoškolskim ustanovama, ali ih je svega 8 posto zastupljeno u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Gradska pročelnica za financije Grozdana Perić rekla je da 51 posto udio žena u populaciji RH. Grad Zadar daje naglasak na zbrinjavanje djece u predškolskim ustanovama, pa tako od ove godine sufinancira ukupno 19 vrtića. Za to se godišnje izdvaja 620.000 kuna. Za porodiljske naknade, Grad Zadar pak izdvaja 2,45 milijuna kuna.
Ipak zadarske HDZ-ovke bile su zatečene pitanjem smatraju li se odgovorne, kao dio vladajućeg sustava, i za sudbinu žena splitskog Uzora i zagrebačkog Kamenskog, čijih je više stotina nedavno izgubilo posao kao rezultat, dijelom i pogrešne gospodarske politike HDZ-a.
– Žene Kamenskog ili neke druge, ali i muškarci ovih dana ostaju bez posla. Oni trebaju biti zaštićeni, ali to je stvar tržišta, rekla je između ostalog Ana Lovrin. Njena kolegica Grozdana Perić sjetila se sudbine žena nekadašnjeg zadarskog giganta TIZ-a, koji također nije opstao zbog tržišnih prilika.
– Nikad nismo opravdali propuste u tvrtkama koje vodi ipak menadžment. Međutim, pravi menadžment mora osluškivati tržište, rekla je Grozdana Perić. Bez odgovora je ipak ostalo pitanje zašto je bez stava u javnosti ostala HDZ-ova “Katarina Zrinska” kad su radnice Uzora i Kamenskog odlazile na ulicu, pa je jučerašnja tiskovna konferencija zapravo bila tek odrađivanje naputka središnjice u povodu Međunarodnog dana žena, 8. ožujka.