Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nakon Murse znamo da nema nepobjedivih

07.03.2012. 23:00
Nakon Murse znamo da nema nepobjedivih


Dobili smo samopouzdanje koje nismo imali u prvih deset kola, a čovjek koji vjeruje u sebe može sve. I u sportu i u životu uopće – kaže Surać


Iako će za sebe reći da je u svakoj situaciji optimist, nakon povratka u Zadar prošlog ljeta nije očekivao da će odbojkaši Zadra četiri kola prije kraja biti na osmom mjestu Prve A lige.
– Posebno je to bilo teško očekivati nakon onako lošeg početka sezone – kaže Antonio Surać (1984.) uz Marija Grubišića igrač s najdužim prvoligaškim iskustvom u redovima “plavih”. Surać je s Višnjika otišao 2004. godine nakon čega je karijeru nastavio u Zagrebu, Mladosti (Z), Daruvaru i Karlovcu. Danas je sretan što je ponovno u Zadru gdje osim što igra za prvu momčad radi i kao trener s mlađim kategorijama.
– Kako ne bih bio sretan kad sam sa svojim klubom u Prvoj A ligi u kojoj u drugom dijelu sezone igramo sjajno. Pobijedili smo Mursu, a to je odlična momčad. Nakon Murse za nas više nema nepobjedivog protivnika. Iako su 4-5 momčadi kvalitetnije od nas sa svima njima, posebno u našoj dvorani, možemo biti ravnopravni.
Mursa ih potrošila
Zadar je odigrao nekoliko odličnih utakmica u 2012., no uspjeh protiv Murse zauzima posebno mjesto.
– Po htijenju i želji to je bila naša najbolja utakmica ove sezone. Osim u prvom setu, kada sam ja bio jako loš, ostatak utakmice igrali smo skoro bez pogreške. Imali smo i odličnu reakciju igrača koji su ulazili s klupe tako da smo cijelo vrijeme držali visoki ritam. Vidjelo se da je i Mursa itekako željela pobjedu, ali mi smo konačno sebi dokazali da nema nepobjedivih protivnika. Dobili smo samopouzdanje koje nismo imali u prvih deset kola, a čovjek koji vjeruje u sebe može sve. I u sportu i u životu uopće.
Koliko Zadar može do kraja sezone?
– Pokušat ćemo biti što bolje plasirani, premda to neće biti lako jer smo se protiv Murse stvarno potrošili. Osim toga, teško izdržavamo ritam od dvije utakmice tjedno. To je raspored za profesionalce koji zahtijeva poseban režim rada. Najvažnije je zato da smo osigurali ostanak.
Surać je jedan od najzaslužnijih što je u Zadar iz Šibenika došao Mario Grubišić, tehničar koji je preporodio momčad s Višnjika.
– Treneru Marinu Masniću i predsjedniku Robertu Kresoji sam rekao da garantiram ostanak u ligi ako dovedemo tehničara. Grubišić je klasa od igrača i premda prije dolaska u Zadar dugo nije igrao, pokazao je da i takav može donijeti ono što nam treba. Nije mu bilo lako doći jer smo bili posljednji na ljestvici, realno tada je bilo teško očekivati nešto više od borbe do posljednjeg kola za izbjegavanje ispadanja.
Grubišić i Bakale
Kad je došao Grubišić, momčad je napustio mladi Luka Bakale, do tada prvi tehničar.
– Žao mi je zbog Lukinog odlaska, posebno zato što sam mu stalno pokušavao pomoći savjetima. Bakali je samo malo iskustva i odlučnosti, a to se dobiva s godinama igranja. S druge strane, Grubišić nam je osim raznovrsnosti u napadu donio i kvalitetniju reakciju u bloku, a njegovo iskustvo bilo je presudno u nekim ključnim trenucima. Kada je bilo gusto, Mario je smireno reagirao. Tako mi je i protiv Murse kad su nam s 11:4 došli na 13:11 prišao i rekao da će mi dignuti loptu, a da ja dalje radim što hoću. Ispalo je odlično.