Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Korizma očima sedmorice umjetnika i jedne umjetnice

Autor: Valentina Mlađen

07.03.2013. 23:00
Korizma očima sedmorice umjetnika i jedne umjetnice

Foto: Vedran SITNICA



Senko Sorić, Jadran Mašina, Anselmo Dorkin, Julije Jelaska, Konstantin Mogilevskij, Tomislav Košta, Bogdan Mogilevskij i Evelin Dorkin Gregov prikazali su na izložbi svoje viđenje korizmenog razdoblja


Umjetnici Likovne udruge “Ars Uljan” iz Preka korizmeno vrijeme obilježili su likovnom izložbom, koja je otvorena sinoć u Ogranku Arbanasi Gradske knjižnice Zadar. Sedmorica umjetnika i jedna umjetnica: Senko Sorić, Jadran Mašina, Anselmo Dorkin, Julije Jelaska, Konstantin Mogilevskij, Tomislav Košta, Bogdan Mogilevskij i Evelin Dorkin Gregov prikazali su na izložbi svoje viđenje korizmenog razdoblja fotografijom, crtežom, uljem na platnu, skulpturama te reljefom.
Tema izložbe je korizmeno vrijeme, a nazvali smo ju Ususret pasionskoj baštini. Ovoga puta predstavilo se osmero autora s radovima u različitim tehnikama i različitim pristupima, pojasnio je predsjednik udruge Bogdan Mogilevskij.
Udruga “Ars Uljan” djeluje nešto više od četiri godine u Preku, a osim u mjestu djelovanja izlažu i u drugim mjestima županije. Ovo im je bila prva izložba u prostoru arbanaškog ogranka Knjižnice, no kako se moglo čuti na izložbi, suradnja kojom su obostrano zadovoljni mogla bi se nastaviti i u budućnosti.
Umjetnici su se predstavili motivima poput ruku koje mole krunicu, prikazima pape, no dominirao je prikaz Isusa i njegove žrtve na križu koje se prisjećamo upravo u korizmeno vrijeme.
Na otvorenju je nastupio i zbor Condura Croatica pod vodstvom Ive Nižića i to s pjesmom Oj, Gospoje iz djela Plač Gospoje koje je početkom 15. stoljeća napisao fra Šimun Klimantović.