Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Lude okrunjene glave u fokusu studenata povijesti

Autor: Ante Rogić

07.03.2013. 23:00
Lude okrunjene glave u fokusu studenata povijesti

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Svake godine se odabire tema koja se ne obrađuje na redovitim predavanjima, pa je tako ove godine red došao na temu vladara koji su imali određene mentalne poremećaje ili koji su proglašeni mentalno oboljelima


Na Sveučilištu u Zadru sljedeći tjedan održat će se VII. Dani povijesti. Projekt je to studenata Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru koji se, na radost studenata, održava već 7. godinu zaredom. Program će se odvijati kroz dva dana, 13. i 14. ožujka na odjelu za povijest, u velikoj dvorani DHM-a.
– Cilj Dana povijesti je zainteresirati studente za veću aktivnost i proširiti njihovo znanje s temama koje se ne odrađuju na redovitim predavanjima i koje najčešće ne obuhvaća stručna literatura koja je potrebna za pripremanja i polaganja ispita, kazao nam je Martin Salopek u ime organizatora.
Ove godine održavaju se VII. Dani povijesti s temom “Lude okrunjene glave”. Svake godine se odabire tema koja se ne obrađuje na redovitim predavanjima, pa je tako ove godine red došao na temu vladara koji su imali određene mentalne poremećaje ili koji su proglašeni mentalno oboljelima.
Dani povijesti ove godine, dakle, traju dva dana i bit će realizirani kroz niz predavanja profesora koji će stručno obraditi i predstaviti teme koje se odnose na glavnu temu Dana povijesti. Uz to bit će prikazane i projekcije filmova koji obrađuju tematiku sedmih Dana povijesti.
Dani povijesti svake godine privuku veliki broj studenata.
Program:
SRIJEDA, 13. 3.
10.30 – Prof. dr. sc. Bralić – Car Bokassa – Srednjoafričko carstvo
11.00 – Prof. dr. sc. Ančić – Slučaj posljednjeg kralja Bosne Stjepana Tomaševića
11.30 – Doc. dr. sc. Pavić – Ivan Grozni  
16.00 – Projekcija filma Ivana luda
18.15 – Projekcija filma Ivan Grozni
ČETVRTAK, 14. 3.
10:30 – Dr. sc. Perinčić – Gabriele D’Annunzio – Il primo duce
11:00 – Doc. dr. sc. Bratanić – Ludilo kralja Georgea III.
11:30 – Prof. dr. sc. Kurilić/Serventi – I konji su senatori, zar ne?
12:00 – Nagradni kviz
16:00 – Projekcija filma Ludilo kralja Georgea III.