Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pučka umjetnost prožeta simboličkim nadrealizmom

Autor: Valentina Mlađen

07.03.2013. 23:00
Pučka umjetnost prožeta simboličkim nadrealizmom

Foto: Vedran SITNICA



Bralićeva djela prikazuju prikazuju dalmatinske motive: kuće, ribe, krajolike u koje ugrađuje neke od najpoznatijih svjetskih djela poput poznate da Vincijeve Mona Lise, ili pak poznate zadarske povijesne građevine


U Klubu Hrvatske sloge u Zadru otvorena je samostalna izložba slikara Marina Bralića iz Bibinja. Slikarstvom se Bralić intenzivno bavi od Domovinskog rata, a do sada je imao četiri samostalne i dvije skupne izložbe.
U svjoim radovima Bralić se najviše oslanja na dalmatinske motive, najčešće na stil dalmatinske naive povezane s nadrealizmom. Tehnike kojima su nastala djela izložena u Klubu HS su tuš i akvarel, ali i kombinirana tehnika, a prikazuju dalmatinske motive: kuće, ribe, krajolike u koje ugrađuje neke od najpoznatijih svjetskih djela poput poznate da Vincijeve Mona Lise, ili pak poznate zadarske povijesne građevine.
Tijekom otvorenja izložbe pročitana je kratka recenzija zadarskog umjetnika Nila Karuca koju je napisao u povodu ove izložbe.
“Na njegovim slikama-crtežima ima naznaka pučke umjetnosti, prožete jednom dozom simboličkog nadrealizma, svega onoga što je u snovima jednog dalmatinskog pučanina, ljubav prema moru i svemu što to more pruža, maslinama, mocirama i kamenim kućama, kao i čempresima, dio su krajobraza izraženog u njegovim slikama-crtežima. Povijesni objekti tisućljetnog Zadra ukomponirni u njegovim crtežima daju nam do znanja da je on i u zbilji i u snovima uvijek nazočan tu gdje smo i mi,” zapisao je Karuc.
Tijekom otvorenja zapjevala je i ženska klapa Garoful iz Bibinja te je recitirao pučki pjesnik Ante Sikrić iz Bibinja. Izložba ostaje otvorena do 29. ožujka.