Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Rastrgane između privatnih i poslovnih obveza

Autor: Anamarija Bilan

07.03.2013. 23:00
Rastrgane između privatnih i poslovnih obveza

Foto: Filip BRALA



Udio žena u Hrvatskom saboru je 25 posto, u Skupštini Zadarske županije oko 22 posto, a u zadarskom Gradskom vijeću oko 25 posto. U Zadarskoj županiji nemamo županicu, na čelu niti jednog od šest gradova u županiji nemamo gradonačelnicu, a od ukupno 28 općina, samo tri općine vode načelnice, slažu se zadarske političarke


Danas se obilježava Međunarodni dan žena, dana kad su žene koje su radile u tekstilnim tvornicama protestirale zbog loših uvjeta rada, loših plaća, ali i kad su tražile pravo glasa.
O položaju žena u društvu i u politici razgovarali smo sa zadarskim političarkama Sabinom Glasovac (SDP), Anom Lovrin (HDZ) i Vesnom Sabolić (HNS).
– Postoji legislativni okvir i institucije koji „skrbe” o postizanju ravnopravnog položaja žena u društvu, međutim, žene se i dalje suočavaju s brojnim preprekama – čine većinu nezaposlenih, za isto radno mjesto su nerijetko manje plaćene od svojih muških kolega, teže napreduju do rukovodećih pozicija, izloženije su raznim oblicima nasilja, rastrgane između privatnih i poslovnih obaveza. Zbog toga treba kontinuirano raditi na njihovom osvještavanju i obrazovanju, inzistirati na poštovanju postignutih zakonskih normi, uvođenju novih standarda koje će im omogućiti emancipaciju u obitelji, poslovnom i javnom životu. U tom dijelu veliku ulogu mogu i moraju odigrati i mediji, rekla je Sabina Glasovac, dok Ana Lovrin smatra da je ženama potrebno osigurati mjere potpore.
 Sve tri ističu da bi se žene trebale više angažirati u politici, posebno na lokalnim razinama. Glasovac smatra da su se za pravo glasa žene izborile, ali za uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca u predstavničkim i izvršnim tijelima još uvijek ne.
U Zadarskoj županiji, ističe Glasovac, nemamo županicu, na čelu niti jednog od šest gradova u županiji nemamo gradonačelnicu, a od ukupno 28 općina, samo tri općine vode načelnice.
 – Iako politikom, kao i u ostalim poslovima i područjima dominiraju muški kolege, žena ipak ima u vlasti, ali ih je premalo u izvršnoj vlasti, one su najčešće na poslovima suradnica ili savjetnica ili na nekoj „pomoćničkoj” funkciji, zaključuje Vesna Sabolić.