Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Chagallove grafike cijelo ljeto u Kneževoj palači

07.03.2017. 23:00
Chagallove grafike cijelo ljeto u Kneževoj palači


Od 15. lipnja do 15. rujna ove godine u Kneževoj palači bit će izloženo devedeset grafika Marca Chagalla. Djela, među njima litografije, drvorezi i bakrorezi, obuhvaćaju period njegova djelovanja od sredine dvadesetih do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća.
Ispred slike Žrtvovanje Ifigenije u izložbenom prostoru Kneževe palače izložbu su predstavili ravnateljica Narodnog muzeja Renata Peroš te Nataša Bošnjaković i Marko Črnac iz Rebel Kolektiva, koji su Chagallovu izložbu ranije doveli i u Rovinj.
– Izložba obuhvaća veliko razdoblje Chagallove karijere i mogli bismo reći kako je ona restrospektivna, kazala je Bošnjaković. Dodala je kako su djela isključivo iz privatnih kolekcija europskih kolekcionara.
– Izložbu smo nazvali “Marc Chagall: S onu stranu boje” jer je općoj javnosti prva asocijacija na spominjanje Chagallovog imena kolorit, intenzivne boje koje prenose njegov sanjivi karakter, njegovu opijenost ljubavlju i zaljubljenošću, kazala je Bošnjaković i kazala kako grafike oslikavaju scene iz kapitalnih djela svjetske književnosti, Homerove Odiseje i Gogoljevih Mrtvih duša.
Izložba će u Zadru biti postavljena u godini u kojoj se obilježava 130. godišnjica Chagallova rođenja, a na umjetnikov rođendan, 7. srpnja, u Kneževoj palači bit će priređen i bogati program kao popratni sadržaj izložbe.
Ovom prilikom troje predstavljača potpisalo je povelju o kulturnoj suradnji Narodnog muzeja i Rebel Kolektiva, a Peroš je najavila kako će vrata palače za vrijeme trajanja izložbe biti otvorena od 9 do 22 sata ili do ponoći, ovisno o danu u tjednu.
Izložba obuhvaća 90 grafičkih radova iz ranih dvadesetih do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća gdje će kroz seriju litografija, bakroreza i drvoreza, javnost imati priliku uroniti u umjetnikov konstantan dijalog s vječnim.