Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadarski marš za prava žena: Nismo drugotne ni jednoj vladi, vlasti, ni sili (GALERIJA)

07.03.2017. 23:00
Zadarski marš za prava žena: Nismo drugotne ni jednoj vladi, vlasti, ni sili (GALERIJA)


Hrvatskom saboru, zastupnicama i zastupnicima poručujemo; nemate mandat za mizoginiju, ukidanje naših stečenih prava, nemate mandat propisati obvezna savjetovanja ženama koje se odluče na pobačaj – poručili su iz ove građanske inicijative
“Zadar marš Dan žena” naziv je zbivanja u sklopu kojeg je na Dan žena skupina građanki i građana okupljena u građanskoj inicijativi putem društvene mreže Facebook krenula s prostora bivšeg TIZ-a prema Poluotoku. Kolona od 50-ak mahom mlađih žena i muškaraca zaustavila se na Narodnom trgu odakle su odaslali poruke vladajućima.
– Mi, žene i muškarci, okupljeni u ovoj građanskoj inicijativi s ovog mjesta poručujemo – nećemo se pokoriti! Nećemo se pokoriti vlasti koja želi upravljati privatnim životom žene, odlučivati o izboru roda ženinog partnera ili partnerice, koja si uzima za pravo štititi jednu vrstu obitelji nauštrb druge. Nećemo se pokoriti sili koja, pozivajući se na vjerske osjećaje većine, želi odlučivati o seksualnosti žena i umanjiti kvalitetu reproduktivnog zdravlja žene, poručila je u ime okupljenih u inicijativi Nives Rogoznica ističući kako građanke Republike Hrvatske nisu drugotne ni jednoj vladi, vlasti, ni sili. Ministru Davoru Ivi Stieru i njegovom posebnom savjetniku za ljudska prava Ladislavu Ilčiću poručili su da odstupe.
– Hrvatskom saboru, zastupnicama i zastupnicima poručujemo; nemate mandat za mizoginiju, ukidanje naših stečenih prava, nemate mandat propisati obvezna savjetovanja ženama koje se odluče na pobačaj, kako biste suverenitet nad našim maternicama za šaku glasova prodali patrijarhalnim klerikalnim elementima, poručili su iz građanske inicijative te zatražili da se umjesto spomenutoga ratificira Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te uvede spolni i građanski odgoj.
– Suverenitet žene nad svakim dijelom svojeg tijela neotuđiv je, nedjeljiv i neprenosiv. Svaka žena ima pravo slobodno odlučiti o svojem tijelu i od toga ne odstupamo, poruka je 50-ak okupljenih građana i građanki koji su za ovu prigodu pripremili i transparente na kojima je među ostalim pisalo: “Svoga tijela gospodar”, “50 nijansi modrice”, “Dosta mi je dva kantuna kuće”…
Transparenti i povici aktivista okupljenih u građanskoj inicijativi zasmetali su dvojici muškaraca, a jedan od njih izvadio je dva tetrapaka pasiranih rajčica. No, prije nego ih je uspio otvoriti, zamijetio ga je policijski službenik koji je preventivno nadzirao aktiviste.
– Jedna je osoba privedena na kriminalističko istraživanje u prostorije policije. Osoba je zatečena s tetrapacima rajčice uz skupinu okupljenu u građanskoj inicijativi, potvrdili su iz dežurstva Operativno komunikacijskog centra zadarske policije napominjući kako je istraživanje u tijeku.