Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Čačić: Ovakav postupak je štetan i diskreditira ljude

Autor: Siniša Klarica

07.04.2010. 22:00
Čačić: Ovakav postupak je štetan i diskreditira ljude

Foto: Sebastian GOVORČIN



Predsjednik HNS-a Radimir Čačić osudio je objavu registra hrvatskih branitelja. Čačić je to obrazložio činjenicom da je legalist i da se zakoni, ma kako štetni i loši bili, moraju poštivati.
– Ovakav postupak je štetan i diskreditira ljude i javnost. Međutim, ne poznajem ni jednog branitelja koji nije ponosan na svoje sudjelovanje u obrani domovine. Stoga ne vidim razloga za neobjavljivanjem registra, osim ratnog puta koji je privatna stvar pojedinca. Ovim se prokazuju oni koji su status branitelja stekli nezasluženo i dok HDZ ne dozvoljava objavu liste, oni su zaštićeni, govorio je jučer Radimir Čačić najavljujući izmjenu zakona koji onemogućavaju objavu registra hrvatskih branitelja. Naravno, svjestan je i Čačić, preduvjet je promjena odnosa u parlamentu.
Čačić je komentirao i cijenu izgradnje autoceste od Zagreba do Siska, kazavši da 47 km te autoceste košta 5,1 milijardu kuna.
– 300 km ceste od Zagreba do Splita košta 9 milijardi kuna. Naravno, cesta do Siska puna je mostova, tunela i vijadukta, pa je zbog toga i tako “skupa”, 110 mil. kn po kilometru, dok prema Zadru, cesta ide kroz “najravniji” dio Hrvatske, ironično je dodao Radimir Čačić. Čačić ukazuje da iznos štete koju je prouzročila afera “Podravka” nije dovoljna za 3 km autoceste do Siska. U svom stilu Čačić je rekao da je premijerka Kosor 101. put otvorila radove na ovom autocesti te da će vjerojatno i on, ponovno otvoriti radove, aludirajući time na svoju poziciju i članstvo u budućoj Vladi RH. Za financije Hrvatskih autocesta, utvrdio je da su u potpunom kolapsu te da međunarodne financijske institucije ne žele financirati naše velike infrastrukturne projekte. Točnije, kaže Čačić, voljne su to učiniti ako se ponište svi ugovori i otvore novi natječaji, pod strogom međunarodnom kontrolom.
Prvi čovjek HNS-a rekao je da se u Hrvatskoj 52 posto sve novostvorene vrijednosti završava u poreznim škarama. Od cijelog tog prikupljenog novca, svega 10 posto ostaje regionalnoj i lokalnoj samoupravi. Pa i od tog malog iznosa, tih 10 posto, dodaje Čačić, polovica ide Gradu Zagrebu, a ostatak svega 5 posto ide svim ostalim jedinicama lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj.
– Riječ je o bolesnoj strasti da se sve drži pod kontrolom jedne stranke, dok je u EU prosjek 30 posto, a u Danskoj čak 60 posto onog što ostaje u lokalnoj samoupravi. Jedino gori od nas u Europi su Grci. Stoga je naš stav, ako HNS bude sudjelovao u budućoj vladi, tih deset posto koliko ostaje za svu lokalnu samoupravu u Hrvatskoj, povećati na kraju mandata vlade, na 20 posto, rekao je između ostalog Radimir Čačić.


 EU NAS TJERA U PROCES DECENTRALIZACIJE


Decentralizacija Hrvatske bio je naslov tribine koju je Radimir Čačić upriličio za aktiviste svoje stranke u hotelu Kolovare u Zadru. Čačić je rekao da bi Hrvatska u razdoblju do 2015. mogla povući čak 8,5 milijardi eura koji mogu probuditi zemlju iz aktualne krize. Međutim, 25 posto tih sredstava veže se na strukturne i kohezione fondove EU, odnosno na sposobnosti regija da povuku ta sredstva.
– Naše regije su županije koje su daleko manje, ali Europa šalje poruku da su novci tu, ali da trebamo savladati abecedu kako doći do tih novaca. Dakle, EU nas samim tim tjera u proces decentralizaciji, rekao je Čačić.
Čačić je rekao da je malo koja zemlja kao Hrvatska toliko očiti primjer zemlje regija. Međutim, dok je do 1990. vladalo gotovo anarhična decentralizacija, od te iste godine uvodi se rigidna centralizacija koja je pod alibijem rata, dovela do stvaranja materijalne podloge za povlaštene. Po Čačiću, čak ni pokojni predsjednik Tuđman nije odbacio potrebnu i europski lijepu formu kad je 1992. proveo prvu decentralizaciju. Nažalost, odmah se startalo s 500 općina i gradova.