Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Očevidom utvrđeno prekoračenje brzine

Autor: Suzana Bandić

07.04.2010. 22:00
Očevidom utvrđeno prekoračenje brzine

Foto: Filip BRALA



– Očevidom je utvrđeno da 55-godišnji vozač koji je upravljao teretnim vozilom nije prilagodio brzinu kretanja u naseljenom mjestu te da nije upravljao vozilom s povećanim oprezom u zoni gdje se uz kolnik nalaze pješaci-izvjestila je policija
Protiv 55-godišnjeg Zagrepčanina, vozača kamiona s priključnim vozilom, koji je u utorak oko 12.40 sati na neobilježenom dijelu državne ceste DC27 u Stankovcima oborio petogodišnjeg dječaka koji je svega sat i pol kasnije podlijegao ozljedama, policija je jučer podnijela kaznenu prijavu. Zagrepčanina se tereti zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom jer je preliminarna analiza tahografa pokazala da je prekoračio propisanu brzinu kretanja u naseljenom mjestu od 40 kilometara na sat. Isto tako, utvrđeno je i da vozač u trenutku nesreće nije bio pod utjecajem alkohola.
– Očevidom je utvrđeno da je 55-godišnji vozač koji je upravljao teretnim vozilom marke “mercedes” s prikolicom nije prilagodio brzinu kretanja u naseljenom mjestu. Utvrđeno je da nije upravljao vozilom s povećanim oprezom u zoni gdje se uz kolnik nalaze pješaci te mu je u jednom trenu na kolnik istrčalo dijete, koje je oborio na kolnik – izvjestili su iz PU zadarske koja još ne raspolaže pouzdanom informacijom o kolikom je prekoračenju riječ. Te će podatke, kako su izvijestili, imati nakon što prometni vještaci obave analizu tahografa i utvrde ispravnost vozila.
Podsjetimo, dječak je nastradao svega metar i pol od ulaznih vrata obiteljske kuće u kojoj je živio s majkom, ocem i dvije sestre u dobi od 7 i 10 godina. Njega je zadnjim dijelom zahvatila prikolica kamiona natovarena drvenom građom nakon što se otrgnuo iz ruke 10-godišnjoj sestri koja ga je vodila kući iz dječjeg vrtića udaljenog svega stotinjak metara. Zbog težine ozljeda koje je zadobio dječak je u teškom stanju i bez svijesti ostao ležati na kolniku. Njegovi su ga sumještani prebacili na drvena vrata i kombijem povezli prema Šibeniku gdje ih je na pola puta presrela Hitna pomoć koja je preuzela dječaka, no sav je trud bio uzaludan. Liječnici šibenske Kirurgije koji su ga u besvjesnom stanju i bez znakova vitalnih životnih funkcija pokušali reanimirati, u 14.10 sati mogli su samo konstatirati smrt.
Tragična pogibija petogodišnjeg dječaka potresla je mještane Stankovaca koji već više od pet godina upozoravaju na problem prebrze vožnje kroz središte mjesta zahtijevajući postavljanje ležećih policajaca. Iako je Davor Klarić, zamjenik načelnika Općine Stankovci, istaknuo da su zahtjeve mještana proslijedili Hrvatskim cestama i policiji te da je problem u zakonskoj regulativi prema kojoj se takva vrsta zaštite ne može postavljati na državne ceste, među mještanima stradalog dječaka ostaje gorak okus u ustima dok se pitaju je li se u ovom slučaju mogla izbjeći tragedija.