Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Teologija bi vjernicima trebala progovoriti jezikom koji oni razumiju

Autor: Marija Ćurko

07.04.2010. 22:00
Teologija bi vjernicima trebala progovoriti jezikom koji oni razumiju

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Crkva treba trajno kroz svoje poslanje i djelovanje u svijetu, poraditi na afirmaciji izvornih kršćanskih vrijednosti i na njihovom autentičnom svjedočenju i življenju. Dostojnu podlogu u tom odgoju za vrednote sigurno pruža i socijalni nauk Crkve, koji na osobit način progovara o supsidijarnosti i solidarnosti – prof. dr. Josip Oslić, dekan KBF-a u Zagrebu
Zadarska nadbiskupija domaćin je 34. Međunarodnog simpozija profesora teologije i filozofije koji je započeo jučer u Starigradu – Paklenici u dvorani hotela “Alan”. Dvodnevni simpozij organizira Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a okupio je oko 60 teologa. U programu je sedam izlaganja sa sedam katedri zagrebačkog KBF-a, koja održava deset predavača. Prije održavanja skupa u župnoj crkvi Sv. Jurja u Starigradu slavila se sveta misa. Pozdravnu riječ na početku simpozija uputio je prof. dr. Josip Oslić, dekan KBF-a u Zagrebu. Zatim je mr. don Marinko Duvnjak, ravnatelj Visoke teološko-katehetske škole u Zadru, pročitao pismo koje je sudionicima simpozija uputio mons. Želimir Puljić, imenovani zadarski nadbiskup. Jure Zečević održao je predavanje na temu “Ekumensko stanje i glavne teme ekumenske teologije danas”. Josip Baloban i Josip Šimunović predstavili su temu “Kretanje crkvenosti u hrvatskom društvu u posljednjih 20 godina”, a o temi “Red ili obred. Teološka problematika u raspravama o dvostrukosti obreda” govorili su Ivica Žižić i Ante Crnčević. “Stanje i glavne crkvene povijesti u Hrvata” predstavili su Valerija Macan i Slavko Slišković. Za sudionike simpozija organiziran je i posjet Nacionalnom parku “Paklenica”.
– Crkva da bi danas ispunila svoje poslanje u kontekstu suvremenog društva, treba trajno u evangelizacijskom, odnosno katehetskom smislu provoditi jedan odgoj za “vrednote”. Budući da su danas mnoge vrednote u krizi, Crkva treba trajno kroz svoje poslanje i djelovanje u svijetu, poraditi na afirmaciji izvornih kršćanskih vrijednosti i na njihovom autentičnom svjedočenju i življenju. Dostojnu podlogu u tom odgoju za vrednote sigurno pruža i socijalni nauk Crkve, koji na osobit način progovara o supsidijarnosti i solidarnosti. Upravo na tim načelima, moguće je danas graditi jedan bolji i pravedniji svijet. U provođenju tog programa, kojemu je krajnji cilj “opće dobro”, treba uvijek iznova voditi brigu o traženoj i zahtijevanoj “pravednosti”, na kojoj se jedino “opće dobro” može i temeljiti, istaknuo je prof. dr. Josip Oslić. Dodao je kako će se preostala predavanja, koja se odnose na katedru liturgike, crkvene povijesti i kanonskog prava, baviti specifičnom problematikom, koja je razmatrana i koja se artikulirala u kontekstu hrvatske teologije.
– Teologija bi danas trebala kritički propitivati i osvjetljavati mjesto i poslanje Crkve i vjernika laika u kontekstu suvremenog društva. Na tom putu ona bi trebala ući u dijalog ne samo sa svijetom suvremene znanosti, nego i sa svijetom kulture. U tom dijalogu sa svijetom znanosti i sa svijetom kulture, teologija bi vjernicima našega vremena trebala progovoriti onim jezikom koji oni razumiju, ali i onom autentičnošću, koja Radosnu vijest Evanđelja čini danas privlačnom i vjerodostojnom.
– Nadam se da će i ovaj znanstveni simpozij, koji se već tradicionalno održava nakon proslave blagdana Uskrsa, pridonijeti kritičkom osvjetljavanju najaktualnijih tema s kojima se bavi suvremena teologija. Također se nadam da ćemo ovih dana imati priliku u zajedničkom druženju i razgovorima, progovoriti o pitanjima koja se tiču aktualnog života Crkve i njezinih vjernika, zaključio je dekan KBF-a u Zagrebu prisjetivši se preminulog zadarskog nadbiskupa mons. Ivana Prenđe.