Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vatrogascima vozilo vrijedno 1,5 milijuna kuna

Autor: Velimir Brkić

07.04.2010. 22:00
Vatrogascima vozilo vrijedno 1,5 milijuna kuna

Foto: Velimir BRKIĆ



Nakon višegodišnjih nastojanja ovo je prvo novo vozilo koje nakon Domovinskog rata dolazi na podvelebitsko područje u starigradsku općinu, i znatno će doprinijeti protupožarnoj zaštiti, ali i opskrbljivanju stanovništva pitkom vodom ako se za to ukaže potreba, kaže Ramić, dodavši da je DVD dosad imao tek jedno staro navalno vozilo
Starigradski općinski načelnik Krste Ramić uručio je predsjedniku DVD-a Starigrad Zlatku Marasoviću i zapovjedniku Anti Marasoviću ključeve navalnog vatrogasnog vozila. Potpuno novo vatrogasno vozilo marke “mercedes atego”, vrijednosti 1,5 milijuna kuna i kapaciteta 7000 litara, koristit će se za potrebe DVD-a Starigrad. Vatrogasno vozilo Općini Starigrad je dodijeljeno zahvaljujući nadasve uspješnom lobiranju načelnika Ramića kojemu je vozilo u Zagrebu predao Damir Trut, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje.
Ulaganje u vatrogastvo
– Nakon višegodišnjih nastojanja ovo je prvo novo vozilo koje nakon Domovinskog rata dolazi na podvelebitsko područje u starigradsku općinu, i znatno će doprinijeti protupožarnoj zaštiti, ali i opskrbljivanju stanovništva pitkom vodom ako se za to ukaže potreba, kaže Ramić, dodavši da je DVD dosad imalo tek jedno staro navalno vozilo i naprtnjače V – 25.
Radi se o najmodernijem navalnom vozilu Atego marke Mercedes. Ovim vozilom osuvremenjena je dosad poprilično skromna oprema podgorskih vatrogasaca čime će njihova ionako dobra učinkovitost postati još bolja. Vozilo je izrađeno na podvozju “atego 1622” marke “mercedes” s pogonom 4×2. Nadogradnja vozila sastoji se od spremnika vode volumena 7000 litara, ugradbene vatrogasne pumpe Albert Ziegler i visokotlačnog vitla s visokotlačnom mlaznicom AWG te prostora za smještaj mobilne vatrogasne opreme. Pumpa je srednjotlačna s visokotlačnim sklopom kapaciteta 2000 l/min pri 10 bara i 250 l/min pri 40 bara. Na vitlu se nalazi visokotlačna cijev duljine 55 metara, promjera 25 milimetara. Važno je napomenuti da je spremnik vode posebno obrađen za prijevoz pitke vode koja se po potrebi može preliti u kanistre pomoću ugradbenih slavina.
– Osim što ćemo izgraditi novi vatrogasni dom, nastavit ćemo s financiranjem i opremanjem DVD-a što sada i činimo, istaknuo je Ramić nakon što je zahvalio vatrogascima na požrtvovnom radu i na svim spašenim životima i materijalnim dobrima te im poželio dobru vatrogasnu godinu sa što manje požara i što manjom potrebom korištenja novog vatrogasnog vozila. Pozvao je i sve vatrogasce na nastavak školovanja i usavršavanja u vatrogastvu.
Spremni za vatrogasnu sezonu
Važno je reći da je Dobrovoljno vatrogasno društvo Starigrad osnovano 27. lipnja 1982. godine. Broji 30-ak članova koju su spremni intervenirati u propisanom roku. Stoga i ne čudi da mnogi stariji, ali i mlađi Podgorci, znaju reći da je ovdje vatrogastvo skoro pa tradicija, dio obiteljske baštine koja se prenosi s koljena na koljeno.
Općina se prostire na površini od 170 kilometara četvornih, te broji oko 2.000 stanovnika u Starigradu, Selinama i Tribnju. Proteže su duž 20-ak kilometara obale Jadranskog mora, nad kojom se nadvisuje Velebit, najveća hrvatska planina. U cijelosti se nalazi u zaštićenom prirodnom okruženju, jer je Velebit, zajedno s obalom, zaštićen statusom parka prirode. Kanjoni Velike i Male Paklenice s okolnim šumama uživaju još veći status zaštite te su 1949. godine proglašeni nacionalnim parkom.
– Intenziviranjem osposobljavanja i podizanjem kvalitete pripremljenosti svih gasitelja na najbolji način pokazat ćemo svijest o potrebi najviše sposobnosti za djelovanje. Zahvaljujući izuzetno vrijednim dobrovoljcima koji s ljubavlju obavljaju ovaj posao, uvijek smo spremni uspješno odraditi sve intervencije, kaže zapovjednik DVD-a Ante Marasović, koji nije krio oduševljenje zbog novog vatrogasnog vozila. Uostalom, kao i brojni Podgorci koji su se u velikom broju skupili na starigradskoj Bikariji i pomno razgledali dragocjeno vatrogasno vozilo.
Što se tiče daljnje pomoći Općine, kako je obećano, ona neće izostati.