Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Život na otoku okom objektiva

Autor: Ante Rogić

07.04.2010. 22:00
Život na otoku okom objektiva

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Otvorenjem izložbe “Otočni fotografi Zadarske županije” sinoć je u galeriji Arsenal, počeo niz izložbi u sklopu ovogodišnjih Županijskih dana. Treću izložbu “Otočni fotografi Zadarske županije” organizira Foto klub “Kornat” iz Kukljice, a svoje radove izlaže 29 fotografa. Ukupno je postavljeno 110 fotografija koje kao zajednički temeljni motiv imaju život na otoku. Fotografije prikazuju detalje iz gradskih sredina, ljude u životnom okružju, brodove i krajolike otoka i mora. Postav izložbe radio je Ante Jaša.
Sinoćnje druženje je uz klasično otvorenje izložbe imalo i određenu pjesničku notu. Večer je otvorio Atilio Orović s gitarom, a nakon njega dvije pjesme pročitao je Ante Martinov. Vesna Benić čitala je pjesme Ante Klarića Rave. Još jednom je pred publiku izašao Atilio Orović, a potom je svoje pjesme čitao Ante Šarunić. Dramska umjetnica Milena Dundov pročitala je pjesme Zorana Perana Džoa i Senka Sorića, a potom je nešto o samoj izložbi kazao Senko Sorić. Istaknuo je kako od ove godine na izložbi sudjeluju i pozvani gosti, Ivo Vučetić iz Hvara i Takeshi Tokumasu iz Kyota u Japanu. Tokumasu je predsjednik Japanske fotografske federacije, a ima niz japanskih i međunarodnih fotografskih zvanja. Na ovoj izložbi predstavljen je s nizom fotografija ribara s otočja Onomichi, a tu je i niz fotografija mreže u skladnom odnosu s dijelovima raslinja. Sorić je napomenuo kako su na izložbi i fotografije pokojnog dr. Slavka Perovića, koji se fotografijom bavio još od studentskih dana.
Izložbu je otvorio Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije. Istaknuo je zadovoljstvo okupljanjem u umjetničkom okruženju. Kazao je kako nas slike krajeva iz djetinjstva uvijek mogu inspirirati.
– Upravo takve prizore imamo priliku ovdje vidjeti. Zadarska županija uvijek je znala prepoznati važnost ovakvih inicijativa te smo uvrštenjem u Županijske dane htjeli približiti život otočana, kazao je Šimunić te proglasio izložbu otvorenom.
Svake godine izložba “Otočni fotografi Zadarske županije” započinje s izlaganjem u drugom mjestu, dajući mu značenje središta fotografskog zbivanja na otocima u toj godini. Prva postava ove izložbe tako je bila u Kalima u prosincu prošle godine, a nakon Arsenala seli u Preko.
Pokrovitelji izložbe su Zadarska županija i Grad Zadar, a ostaje otvorena do 30. travnja.