Glavni cilj ovog projekta je razvoj i primjena sofisticiranih tehnologija, kao što su liofilizacija te sušenje raspršivanjem u proizvodnji funkcionalnih proizvoda i poluproizvoda na bazi višnje maraske. Svrha projekta je proizvodnja dvaju novih proizvoda na bazi višnje maraske, rekla je Sandra Pedisić
“Višnja maraska kao sastojak funkcionalne hrane” naziv je projekta koji je u sklopu Županijskih dana predstavljen u Centru za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju Prehrambeno tehnološkog fakulteta.
– Glavni cilj ovog projekta je razvoj i primjena sofisticiranih tehnologija, kao što su liofilizacija te sušenje raspršivanjem u proizvodnji funkcionalnih proizvoda i poluproizvoda na bazi višnje maraske. Svrha projekta je proizvodnja dvaju novih proizvoda na bazi višnje maraske primjenom liofilizacije i sušenja raspršivanjem (liofilizirana višnja i praškasti proizvod od višnje), kao i osnivanje Laboratorija za određivanje biološke aktivnosti funkcionalnih proizvoda, rekla je Sandra Pedisić, predavačica i djelatnica Centra za prehrambenu tehnologiju istaknuvši i želju za edukacijom lokalnih proizvođača i šire zajednice s potencijalom i mogućnostima prerade višnje maraske.
Pedisić je istaknula značenje projekta za lokalnu zajednicu zbog transfera znanja i tehnologije u srednja i mala poduzeća u regiji, čime će se poboljšati konkurentnost prehrambene industrije na lokalnoj razini, omogućiti partnerstvo između lokalnih proizvođača, prehrambene industrije u regiji te znanstvenih institucija, kao i informirati širu zajednicu i konačne korisnike o funkcionalnim svojstvima višnje maraske. Projekt je financiran iz sredstava Europske zajednice u iznosu od skoro 500.000 eura.
Uz Sandru Pedisić na predavanju su govorili i Dubravka Škevin te Leo Gracin.
Dubravka Škevin govorila je o hrvatskom maslinarstvu koje je posljednjih 20-ak godina doživjelo velik pomak.
– Ljudi su prepoznali moderne tehnologije u proizvodnji maslinovog ulja zbog čega imamo velik broj ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Danas potrošač očekuje jamstvo za kvalitetu, sortnost i zemljopisno podrijetlo ulja, što se može dokazati kroz brojne oznake, rekla je Škevin. Leo Gracin govorio je o suradnji s vinarima.
Na predavanju su bili predstavnici brojnih udruga vinara, maslinara kao i predstavnici Županije.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
Skokovi u vodu
Osam medalja Zadranima, Luni Perić tri zlata
Zadar
PROJEKTNA RAZMJENA
Medicinska škola domaćin gostima iz Maribora: ‘Projekt E-medice je više od toga…’
Hrvatska
HEP
Objavljen poziv za iskazivanje interesa za stanovanje u novosagrađenoj višestambenoj zgradi u Perušiću,
Scena
DAO PODRŠKU BABY LASAGNI
URNEBESNI VIDEO ZADARSKE LEGENDE Pogledajte kako Grdović pleše na Rim Tim Tagi Dim!
Hrvatska
predizborni program
HDZ predstavlja predizborni program, Plenković otkrio neka od imena na listama
Županija
U POLA SATA
Nin opet poplavljen!
Županija
TURIZAM NA OTOCIMA
PROFESORICA ČUKA: “Vir je ekstremni primjer pretjerane i nekontrolirane gradnje”
Zadar
TUŽNA VIJEST
Preminuo fra Josip Vrdoljak, višegodišnji gvardijan i župnik u Zadru
Zadar & Županija
NOVI SKANDAL
Skoro 5 milijuna eura moćnom zadarskom HDZ-ovcu za privatni hotel
Zadar
PANEL RASPRAVA