Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Novi proizvodi na bazi maraske

07.04.2011. 22:00
Novi proizvodi na bazi maraske


Glavni cilj ovog projekta je razvoj i primjena sofisticiranih tehnologija, kao što su liofilizacija te sušenje raspršivanjem u proizvodnji funkcionalnih proizvoda i poluproizvoda na bazi višnje maraske. Svrha projekta je proizvodnja dvaju novih proizvoda na bazi višnje maraske, rekla je Sandra Pedisić
“Višnja maraska kao sastojak funkcionalne hrane” naziv je projekta koji je u sklopu Županijskih dana predstavljen u Centru za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju Prehrambeno tehnološkog fakulteta.
– Glavni cilj ovog projekta je razvoj i primjena sofisticiranih tehnologija, kao što su liofilizacija te sušenje raspršivanjem u proizvodnji funkcionalnih proizvoda i poluproizvoda na bazi višnje maraske. Svrha projekta je proizvodnja dvaju novih proizvoda na bazi višnje maraske primjenom liofilizacije i sušenja raspršivanjem (liofilizirana višnja i praškasti proizvod od višnje), kao i osnivanje Laboratorija za određivanje biološke aktivnosti funkcionalnih proizvoda, rekla je Sandra Pedisić, predavačica i djelatnica Centra za prehrambenu tehnologiju istaknuvši i želju za edukacijom lokalnih proizvođača i šire zajednice s potencijalom i mogućnostima prerade višnje maraske.
Pedisić je istaknula značenje projekta za lokalnu zajednicu zbog transfera znanja i tehnologije u srednja i mala poduzeća u regiji, čime će se poboljšati konkurentnost prehrambene industrije na lokalnoj razini, omogućiti partnerstvo između lokalnih proizvođača, prehrambene industrije u regiji te znanstvenih institucija, kao i informirati širu zajednicu i konačne korisnike o funkcionalnim svojstvima višnje maraske. Projekt je financiran iz sredstava Europske zajednice u iznosu od skoro 500.000 eura.
Uz Sandru Pedisić na predavanju su govorili i Dubravka Škevin te Leo Gracin.
Dubravka Škevin govorila je o hrvatskom maslinarstvu koje je posljednjih 20-ak godina doživjelo velik pomak.
– Ljudi su prepoznali moderne tehnologije u proizvodnji maslinovog ulja zbog čega imamo velik broj ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Danas potrošač očekuje jamstvo za kvalitetu, sortnost i zemljopisno podrijetlo ulja, što se može dokazati kroz brojne oznake, rekla je Škevin. Leo Gracin govorio je o suradnji s vinarima.
Na predavanju su bili predstavnici brojnih udruga vinara, maslinara kao i predstavnici Županije.